Sådan får Peter telefonsælgere der siger 'du' til at lægge på

Peter Q. har skrevet et - synes han selv - satirisk læserbrev, om at blive ringet op af en telefonsælger, der sagde 'du'. Hos Telia er der ingen regler om tiltaleform - men hvis sælgerne spørger, så bliver de anbefalet at sige 'du'. Men hvad siger du/De til det?

Meget kan fremmede, unge byde mig – bare ikke DU-formen, skriver Peter i et satirisk læserbrev om telefonsælgeren Rasmus fra Telia. Privatfoto
Meget kan fremmede, unge byde mig – bare ikke DU-formen, skriver Peter i et satirisk læserbrev om telefonsælgeren Rasmus fra Telia. Privatfoto
Følg nationen!

(Dyb tavshed.)

- Er du der, Peter?

Her er det så, at jeg sukker dybt, fylder mere portvin i glasset, tænder en cigaret, læner mig tilbage i stolen, mens jeg nyder røgen danse foran mine øjne, klapper hunden, og replicerer:

- Er vi to bon-kammerater eller har vi bare gået i skole sammen, lille Thorleif?

- Øh, hvad? Det forstår jeg ikke, Peter. Og jeg hedder altså Rasmus.

Hør nu her din lille Red-Bull-pattende misfoster
Mens han hurtigt-snakkende fortsætter med sit mundlort, kigger jeg ud af vinduet, og tænker: Måske burde jeg gå i haven? Men heldigvis regner det. Så jeg kyler lidt portvin ned i halsåbningen, og siger til ham:

- Hør nu her, din lille pubertetsagtige, acne-ramte, skæg-manglende, ryggrads-fraværende, situations-fornægtende, respekt-løse, ornani-lidende, bryst-savlende, amme-hungende, Ødipus-elskende, telefonitis-lidende, kommer-for-hurtigt-skvattende, abonnement-overfaldende, tids-røvende, Karl Smart-jagtende, Crazy Daisy- fansende, Red Bull-pattende, kunde-forstyrrende misfoster..

- Hvorfor tiltaler du mig i Du-form?

(Dyb tavshed.)

- Ha, ha, øh, den forstod jeg vist ikke helt, Peter.

- Nu skal jeg sige dig noget, Svend-Bent eller hvad du nu hedder.

Fået flere fartbøder end du har rykket i kæppen
- Jeg har overlevet utallige kvindeforhold, endnu flere utallige kønssygdomme, oplevet masser af venstreorienterede regeringer, aldrig kørt med cykelhjelm, aldrig brugt kondomer (selv i den periode, hvor man opfandt det der aids), været nabo til en, der kørte Berlingo, bollet kvinder med kønshår på hoved, røget så mange cigaretter, at de kunne fylde 88 PostNord-lastbiler, drukket en million gange mere portvin end det energidrikkende opvaskevand, du hælder ned ...

(Nu skal jeg lige trække vejret)

.. fået flere fartbøder end du har rykket i kæppen, stukket tungen tusind flere gange ned i mavesækken på uskyldige kvinder målt i forhold til de gange, du har set porno på dummeren, betalt tusind gange mere i bøder for at holde på handicap-parkeringspladser end du har betalt i skat, haft utallige liebhaverboliger, mens du stadig bor sammen med Ib og Nicolai på et kammer på Vesterbro, generet flere mennesker end der er indbyggere i Vejle, været i flere slagsmål end du har haft kontakt med din hjerne, chikaneret flere svenskere end du har chikaneret dine kunder – og det siger vel ikke så lidt?

- Nå, ja, så har jeg tillige snydt en million gange mere i skat end det, du nu prøver at snyde mig for.

- Alligevel tillader du dig at titulere mig i Du-form.

(Dyb tavshed)

Meget kan fremmede byde mig - bare ikke 'du'
Stadig dyb tavshed, men den bruger jeg så til at åbne endnu en flaske portvin, kigger ud af vinduet, og håber, at det også regner i morgen. Mens jeg inhalerer endnu et karton cigaretter, vender jeg tilbage til knægten, og spørger:

- Nå, Ib-Svend, hvad var det egentlig du ville sælge mig? En bil?

(Dyb tavshed. Som så blev afbrudt af lyden af dut, dut, dut, dut.)

Faktisk en lettelse, men også en forundring over, at unge mennesker i dag ikke kender til ordene De, høflighed, etikette - eller bare forstår kunsten at konversere.

Men måske var det godt, at ham Ole-Ib lagde røret på. For selv en aristokrat som jeg var nok længere henne i samtalen gået til grove, retoriske udtryk.

Telia: Vi anbefaler 'du'
Meget kan fremmede, unge byde mig – bare ikke DU-formen, skriver Peter, og nationen! har sendt brevet til Telias pressechef, og spurgt hvilke tiltaleregler, de bruger, og svaret er, at der IKKE er nogle regler:

- Vi har ingen politik i forhold til at være dus eller Des. Hvis medarbejdere spørger, anbefaler vi 'du'.

- For år tilbage (10-15 år siden) oplevede vi af og til kunder, der ikke ville tiltales med De, fordi de fandt det gammeldags.

- I øvrigt har vi ingen kaldshistorik på læserens telefonnummer. Det vil sige, vi aldrig har ringet til det, skriver Rasmus fra Telia.

Hvad synes du? Skal telefonsælgere sige De eller du? Eller skal de helst ikke sige noget?

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind