Sådan sælger man religion til de unge: Hans far hed Luder, haha

Vi fejrer 500-året for reformationen og Martin Luther, ham der gjorde oprør mod kirken. Men hvordan gør man det på en ung måde?

- Pinligt, undervurdér ikke børn og unge.

- De kan godt lære i et ordentlig sprog.

- Synes snarere udtrykkene forstyrrer budskabet.

Hans far hed Luder: Haha
Sådan skriver Henni N i en kommentar på JyllandsPostens Facebook-side om den video, det statsstøttede Præsidiet vedrørerende Reformationsjubilæet har lagt på nettet for en god uges tid siden - en video, der med præsidiets ord er en oversættelse af Martin Luthers teser til moderne dansk.

'Hans far hed Hans Luder. Ja, det hed han faktisk.'

'Haha, luder. Ligesom hende oppe fra blokken.'
Citat fra videoen(se den nedenfor)

De fleste unge taler helt almindeligt
Men skal man tro de hundredevis af Facebook-debattører, der skriver på JP - eller på præsidiets egen side - så er videoen, der indeholder ord som luder og fucking, totalt malplaceret:

- Det er det sædvanlige pjat. Når noget skal formidles til unge, tror man at de skal tales til på den måde, de selv taler.

- Problemet er at de ikke taler sådan ... de fleste taler bare helt almindeligt ... pinligt, skriver Minna K, og FinnL fortsætter:

- Det er latterligt og barnagtigt at lave den slags i informationsøjemed. Det skal netop ikke være i de unges påståede 'eget sprog', da det er de unge, som skal informeres, og det sker fra ældre.

Det er nok de voksne der føler sig stødt
- Jeg kender da mange unge, som ikke har dette sprogbrug, og personligt mener jeg, at dette sprog bestemt ikke er noget at stræbe efter, og et statsstøttet foretagende bør slet ikke begynde at bifalde det, skriver Finn.

Præsidieformand Jens Oddershede siger til JP, at han har rådført sig med folk, som ved, hvordan de unge omgås hinanden:

- Og mig bekendt er det ikke de unge, der føler sig stødt over sproget, men snarere den voksne generation, siger han.

Se første afsnit i Luther på moderne dansk - 'luder'-snakken begynder 00.23.:
 

Men hvad siger du? Skal man sige luder og fuck, når man taler til unge?

1 af 3 Dette foto, som vist skal forestille Maria Magdalena, kunne Præsidiet vedrørerende Reformationsjubilæet overveje at bruge for at lokke folk til. Arkivfoto
2 af 3 
3 af 3