Se virkeligheden i øjnene: Hvad synes du om de nye karakter-krav?

Skal folkeskoleelever have 4 i dansk og matematik for at kunne starte på gymnasiet?

Regeringen lægger op til, at kravene for at få en studenterhue skal skærpes. (Foto: Jens Dresling)
Regeringen lægger op til, at kravene for at få en studenterhue skal skærpes. (Foto: Jens Dresling)

Er det en god idé, at de unge får punkteret deres drøm om en studenterhue, hvis de ikke får 4 i dansk og matematik når de går ud af folkeskolen?

Det mener regeringen, som i dag lancerer deres udspil til en ny gymnasiereform.

Her lægger de op til, at de unge, som ikke har et 4-tal stående på deres eksamensbevis i dansk og matematik, godt kan forberede sig på, at det ikke er studenterhuen, der kommer til at trykke i fremtiden.

Og diskussionen om, hvorvidt det nu er en god idé, deler danskerne.

- Fuldstændigt latterligt. At man ikke har fået 4 eller derover i matematik i folkeskolen betyder jo ikke at man ikke kan gennemføre både en matematisk/økonomisk linje på hh eller de mere sprogligt fokuserede linjer. Jeg kender så mange (inklusive mig selv), der klarede sig dårligt i folkeskolen, men fik topkarakterer på deres gymnasielle uddannelse. Hvad fanden vil de så have at de unge skal?, skriver Gitte T i en kommentar til DR Nyheders opslag på facebook.

- Nu skal i holde op med det der socialistiske pis og se virkeligheden i øjnene. En elev kan ikke klare sig igennem gymnasiet, hvis han/hun er så dårlig til at følge med i dansk og matematik at han/hun ikke engang kan få 4. Eleven må begynde tage ansvar for egen læring i 9. Klasse, præcist som man skal på gymnasiet, skriver Lasse S.

Frygter for de unges fremtid
- Fedt så vælter endnu flere unge under endnu flere krav. De svage får det sværere og skal kæmpe endnu mere for en plads i samfundet, skriver Mette J.

- I gamle dage kunne man komme i lære hos den lokale skomager eller købmand hvis ikke man kunne gennemføre gymnasiet. Denne mulighed eksisterer ikke i dag. Nu hedder det "Kan du ikke klare dig på gymnasiet kan du blive håndværker ligesom de andre dumme". Problemet er at mange unge hverken egner sig som håndværkere eller boglige. De KAN arbejde på et kontor hvis de bliver oplært på stedet, men denne mulighed findes ikke. Hvad vil folk egentlig have? At de bliver sat på kontanthjælp?, skriver Mark L.

Hvis bare der er dygtige lærere
-  I min tid var jeg meget dygtig til matematik, en af de bedste i min klasse da jeg gik på HF, og dermed var matematikken ikke et problem. MEN til gengæld var min dansk sproglig færdigheder ikke så gode. Men jeg havde en fantastisk dansk lære, som hjalp mig igennem alle mine udfordringer med det danske sprog. Jeg endte med at få 9 i mundtlig dansk - en kæmpe sejr, skriver Solveig S.

- Hvis man går ud af folkeskolen med et snit der ligger under 4 i snit, så har den eller de lærere ikke været gode nok. Der har ikke været den nødvendige hjælp til at eleven har kunnet løfte sig, skriver Ulrik B.

Socialdemokraterne og De Radikale foreslået, at karakter-kravet skulle være 2, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance går den anden vej og foreslår et krav på henholdsvis 6 og 7, men hvad synes du?

11 kommentarer
Vis kommentarer