Seks år mere i bur

Der er cirka 500.000 burhønepladser i Danmark. Men i dag har EU Parlamentet vedtaget et forbud mod dyr i bure, der kan gælde fra 2027 

Mere end 1 million europæere vil have et forbud mod bl.a. burhøns. Dem er der en del af i Danmark. Arkivfoto: Sofia Busk
Mere end 1 million europæere vil have et forbud mod bl.a. burhøns. Dem er der en del af i Danmark. Arkivfoto: Sofia Busk

- Det er ikke til at tage fejl af, når mere end en million mennesker råber EU op på den her måde.

- Nu skal der ske noget.

- Derfor er jeg også glad for, at Europa-Parlamentet nu er med til at presse på og sætte en slutdato.

Mest populære forslag nogensinde
Sådan skrev Niels Fuglsang, medlem af Europa parlamentet for socialdemokratiet i går til nationen! om det forslag til et forbud mod bla. fiksering af søer, kalvebokse, burhøns og kaninproduktion i bure, Europa-Parlamentet netop har vedtaget.

Op mod 1,4 millioner europæere - de 65.000 fra Danmark - har nemlig skrevet under på et europæisk borgerforslag om burforbud. Det er så mange, at borgerforslaget er det mest populære i EUs historie.

Penge til dyrevelfærd
- Det er tragisk, at så mange af EU's dyr stadig lever hele deres liv i bure – nogle gange er de fikserede, og kan hverken vende eller dreje sig.

- Jeg oplever et stort momentum for nu at få gjort noget for dyrevelfærden på det her område.

- Det er selvfølgelig ikke gratis, så jeg mener man skal målrette landsbrugsstøtten til initiativer, der forbedre dyrevelfærden, skriver Niels Fuglsang.

kan træde i kraft i 2027
Forslaget skal nu godkendes af EU-Kommissionen, der har på dagsordenen d. 30. juni. Hvis det bliver endeligt vedtaget, er det planen at det skal træde i kraft i 2027.

I følge dyreværnsorganisationen Anima var der mere end 500.000 burhøbepladser i Danmark i 2020.

Stort set væk fra hylderne
Og selv om stort set alle danske supermarkeder er stoppet med at sælge hele buræg og ikke længere benytter buræg i deres private label-produkter - risikerer forbrugerne ifølge Amina at støde på buræg på restauranter i kantiner, og i diverse fødevarer, uden at det er deklareret, at der er tale om buræg.