Skal/skal ikke betale: Det siger SKAT om Alis indsamlingspenge

Det er ikke længere muligt at støtte indsamlingen til bager-Ali, men nu går debatten: Skal Ali betale skat af de 472.000 kr?

Ejeren af det smadrede bageri får nu 472.000 indsamlede kroner. men hvad med skatten? Foto: Arkiv/overvågning
Ejeren af det smadrede bageri får nu 472.000 indsamlede kroner. men hvad med skatten? Foto: Arkiv/overvågning

- Skal man ikke indberette det til skat? Fordi det går under formue ?

Sådan skriver Nick J på TV2 Nyhedernes Facebookside i en kommentar til den nu lukkede indsamling til bager-Ali, der fik smadret sit bageri af fem maskerede bøller i lørdags.

Tænker at det er skattepligtigt
Og Nick er ikke den eneste, der er usikker på, hvordan det danske skattevæsen ser på, at cirka 15.000 mennesker (ifølge Mette Albildgaard, der satte gang i indsamlingen i søndags) vil støtte en person i nød med samlet kr.  472.881:

- Jo, jeg tænker at beløbet er skattepligtigt, skriver Søren K på Facebook, mens Sezaneh M i sin kommentar fortæller, at der er styr på skattespørgsmålet:

-  Nope.

- Det er undersøgt og han skal ikke betale skat af de penge.

- Man betaler jo heller ikke skat af en erstatning, skriver Sezaneh.

Indsamlingen til Ali afsluttet: Så meget blev der samlet

Er man udsat for en forbrydelse skal man ikke betale skat
nationen! har kontaktet SKAT for at høre, hvad reglerne egentlig sig om en indsamling som denne, og svaret er ... åbnent for fortolkning:

-  SKAT har en udvidet tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere på skatteforhold, der vedrører konkrete borgere og virksomheder mv.

- SKAT kan dog generelt oplyse, at gaver, der stammer fra indsamlede bidrag, er skattefri for modtageren hvis gaven er givet til personer, der har været udsat for en ulykke, forbrydelse eller katastrofe eller til disses efterladte.

- At den pågældende person måtte være selvstændigt erhvervsdrivende ændrer ikke herved.

Og indsamlingen må ikke være sket på modtagerens initivativ
- Der er ikke fastsat en beløbsmæssig begrænsning, men det er et krav, at gaven er givet én gang for alle og ikke har karakter af vederlag for en arbejdsydelse mv., samt at indsamlingen ikke er sket på modtagerens initiativ.

- Den, der forestår indsamlingen bliver ikke skattepligtig heraf, hvis beløbet bliver adskilt fra den private økonomi og beløbet rent faktisk videregives til modtageren af indsamlingen, skriver SKAT, men hvad tror du det betyder?