Skrid hjem til Perkistan: Så får ekstremist julelys i øjnene

Özlem Cekic mener at nettet og nationens! hadske ’skrid hjem’-indlæg, hvor der bliver generaliseret om alle danske muslimer, er en hjælp til ekstremisterne

Efter et møde med en af de mange, der skrev ’hademails’ til hende, måtte Özlem Cekic (SF) indse, at hun selv havde været intolerant. (Foto: Anthon Unger)
Efter et møde med en af de mange, der skrev ’hademails’ til hende, måtte Özlem Cekic (SF) indse, at hun selv havde været intolerant. (Foto: Anthon Unger)

-’Men, det er de andres skyld! Det var dem der begyndte…’

- Sådan lød det altid i min skolegård, når to grupper kom op af slås.

Det er altid indvandrernes skyld
- Og faktisk er det samme reaktion, jeg tit læser på nationen!, Facebook eller andre debatsteder på nettet.

- Det er altid indvandrernes skyld. Især muslimernes!

- Og det er uanset om emnet er kriminalitet eller ældremad.

Sådan skriver SFs sundheds, psykiatri, medie – og ligestillingsordfører Özlem Cekic i et indlæg rettet bl.a. til den del af nationens! 220.000 registrerede medlemmer, der i deres kommentarer giver udtryk for et had til muslimer.

Talt med racister og humanister
Ozlem har i de seneste år været på en bygge-bro-mission hvor hun har drukket kaffe hjemme i vidtfremmede folks dagligstuer. Hun er trådt ind ad døren hos folk fra alle sider af det politiske spektrum, og har drukket kaffe og snakket med racister, men også humanister.  Hendes indlæg fortsætter således:

Og de fleste vil gerne forstå hinanden
- Jeg har besøgt både imamer og folk fra det jødiske trossamfund. Og jeg har stadig en lang liste af folk jeg skal besøge, der rummer såvel kristne, pigeklub, såvel som islamkritiske organisationer og islamistiske ekstremister.

- Uanset hvem jeg drikker kaffe hos, vil langt de fleste rigtig gerne forstå hinanden. 

Alligevel er det jo altid de 'andres skyld'
- Men - og der er altid et men-  den første reaktion jeg får er næsten altid, at det er 'de andres' skyld, at man oplever problemer i hverdagen.  Det er de andre, der er fordomsfulde og ikke aldrig en selv. Det er de andre der ikke kan opfører sig ordentlig. Aldrig en selv.

Men kunne man selv tage det første skridt?
- Lad mig lige slå fast med syvtommer søm. Kriminalitet, chikane og vold er fuldstændig uacceptabelt. Og det er uanset om det er Brian, Mustafa, indvandrebander eller rockere, der står bag.

- Men jeg vil gerne stille nationens læsere det samme spørgsmål som jeg plejer at gøre til mine kaffemøder: Ville problemerne ikke kunne blive mindre, hvis I selv tog det første skridt til at bygge bro?

For had skaber ikke sammenhold
- For det skaber altså ikke mere sammenhold og fred i Danmark, når folk på nettet og I på nationen! igen og igen skriver hadske indlæg, hvor I generaliserer om alle danske muslimer og råber ’Skrid hjem til Perkistan’ efter dem.

Men ekstremisterne jubler når de ser hadet

- Det er ikke de demokratiske danske muslimer der er problemet. Men antidemokraterne. De findes både hos muslimer - men også på nationen!.

- Og ekstremisterne elsker jo den retorik man bruger på nationen!.

For se selv hvad de siger om jer
- Så kan de med julelys i øjnene sige til de unge som de rekrutterer til deres voldelige verden: Der kan I bare se, hvordan danskerne er og hvad de siger om jer.

- Det er så let at sige, at de er de andres skyld. Det er så let at skrive at alle muslimer er idioter, eller at alle danskere er racister.

Men drik en kop kaffe - og se hvor meget vi har til fælles
- Men kære nethader og kære nationen!-skribent - du har faktisk et valg! Vil du være en del af vores demokratiske fællesskab eller vil du blive ved med at skabe had?

- Min opfordring er: Giv det en chance! Inviterer en muslim på en kop kaffe, så I kan snakke sammen. Du vil blive overrasket over, hvor meget vi har til fælles og hvor lidt der skiller os ad. 

- Og hvis du ikke kender nogen muslimer, så vil jeg gerne drikke kaffe med dig, slutter Özlem, der gerne vil høre, hvad du har gjort for at bygge bro og forebygge had.

Du kan invitere Özlem Cekic til kaffe på Facebook eller du kan sende hende en mail.

OBS: Hvis man skriver 'skrid hjem til perkistan' på nationen!, får man sin kommentar slettet.

262 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere