Skrider fra løn på 32.054 kr.

Der mangler jordemødre - mange jordemødre. Og lønnen skal op, hvis jobbene skal besættes, lyder det

- Det er ikke attraktivt for mig med en fast stilling. Jeg elsker faget, men jeg synes, det er en hån, at vi får så lidt i løn, sagde en jordemoderstuderende i foråret. Hvad siger du? Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
- Det er ikke attraktivt for mig med en fast stilling. Jeg elsker faget, men jeg synes, det er en hån, at vi får så lidt i løn, sagde en jordemoderstuderende i foråret. Hvad siger du? Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

- De nyuddannede jordemødre forlader i hidtil uset omfang deres arbejde efter kort tids ansættelse, når de konfronteres med den kliniske hverdag, de mange vagter, manglende pauser til at puste ud, utilfredse fødende, de uafladelige sygemeldinger og magtesløsheden i afdelingsledelserne.

Sådan skriver den ordførende professor på fødselsområdet, overlæge på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard, nu i en kronik i Politiken. En kronik, der kommer efter sidste uges opråb fra de ni kliniske afdelingsjordemødre samme sted.

Alarm: Ingen gider

Mangler 81 jordemødre
I alt er der lige nu 81 jordemoderstillinger i Region Hovedstaden, der ikke er besat. Og en stor del af problemet skyldes ifølge jordemødrene lønnen - der for nyansatte med under ét års anciennitet ligger på 32.054 kr. om måneden ifølge Jordemoderforeningen (grundløn, tillæg, ikke særydelser, særlig feriegodtgørelse og pension - det kaldes samlet fast bruttoløn).

Facebook-gruppen Jordemødre for Ligeløn følger situationen på de danske - og de svenske - fødeafdelinger tæt (i Sverige siger jordemødre nemlig også op i stor stil), og gruppen kræver et opgør med fødeområdet i Skandinavien.

Kvinders værdighed
- Vi skal tale om kvinders værdighed, når de bærer børn, føder og barsler, og om værdisætningen af jordemødrenes opgave; at passe på dem, skriver Jordemødre for Ligeløn.

- Vi håber, at det pres, som både fødende, jordemødre, forskere og andre har lagt på politikerne det sidste år, udmønter sig i en reel pengesum på finansloven.

- I dag tjener en nyuddannet jordemoder omkring 26.500 kroner + 13,9 procent i pension.

- Syv år og 364 dage senere (!) tjener jordemoderen ikke en krone mere end på første arbejdsdag.

- Den første lønstigning på omkring 4000 kroner kommer efter otte år, og den næstfølgende og sidste stigning opnås efter 12 års anciennitet. Det er ikke godt nok, skriver Jordemødre for Ligeløn, men hvad tænker du?

Og vil du - hvis du er jordemoder - sende en lønseddel, som vi kan vise anonymiseret?

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri