Skuffet rumæner: Ydmyget allerede den første dag i praktikken

Gratian prøver at integrere sig, men synes ikke det er så nemt. Faktisk føler han, at han bliver ydmyget. Læs hvorfor.

Jeg kommer fra Rumænien. Jeg kom til Danmark fordi i vores land, er det fattigdom og jeg var uden alternativ. Jeg håber at starte et ny liv og opbygge en fremtid og have et bedre liv (familie børn som alle), skriver Gratian til Ekstra Bladet.
Jeg kommer fra Rumænien. Jeg kom til Danmark fordi i vores land, er det fattigdom og jeg var uden alternativ. Jeg håber at starte et ny liv og opbygge en fremtid og have et bedre liv (familie børn som alle), skriver Gratian til Ekstra Bladet.

- God dag!

- Jeg hedder Gratian. Jeg er 29 år gammel og jeg er udlænding, fra Rumænien.

- Jeg har allerede 5 år i Danmark og jeg var på integrations- og sprogskole, som alle de andre udlændinge.

Startede med at gøre rent
Sådan indleder Gratian et opråb til det danske arbejdsmarked og de mennesker, der er ansvarlige for at integrere indvandrere. For Gratian synes ikke, at han er blevet behandlet særlig godt - og derfor vil han gerne have, at så mange som muligt læser dette brev. Hvis du har et bud på, hvor Gration kan få et arbejde, kan du sende en mail her. Hans brev fortsætter nemlig således:

- Jeg startede med at arbejde i rengøring, fordi jeg var ufaglært, men efter sprogskolen på Nørrebro tog jeg et vagtkursus, og jeg håbede at menneskene fra Min Akasse vil hjælpe mig at finde noget arbejde.

Med i a-kassen i 4,5 år
- Jeg har været medlem af min Akasse ca 4.5 år, men ud over rådgivning, hjælper de mennesker mig med ingenting.

-  Derfor fik jeg kontakt med et jobkonsulent, som sagde, at de kunne hjælpe mig med at kommer i kontakt med et vagtfirma og starte et 4 ugers praktik. Og den praktik begyndte så hos Securitas i Glostrup fra den 01.05.2017.

- Jeg var meget glad. Jeg var glad fordi jeg vill allerede få chancen til at kommer ind i dansk arbejdsmarked.

- Jeg tog til samtale og udfyldte dokumenterne, og fik at vide at i begyndelsen ville jeg blive introduceret som ufaglært - fordi der er tale om praktik.

Hvorfor fik jeg et papirskilt?
- Jeg kiggede på ham med store øjne og sagde: hvorfor?? Bare fordi det er praktik?

- Min første dag i lufthavnen som vagt startede fra kl 12:30.

- Jeg fik forklaret hvad min opgave var og jeg fik arbejdstøj, men ingen vagt-kort.

- Jeg fik en kopi og jeg skulle bære dette papir som vagtkort.

-Ja, sådan bliver du behandlet som udlænding….. ydmyget bare fordi du prøve at integrere dig selv og finde et job...bare fordi du ønsker at progressere...

Alle diskriminerer mig
- Alle mennesker bare prøver at holde mig tilbage og diskriminere mig uden at give mig en chance.

- Efter 5 år og efter jeg allerede har betalt 4.5 års kasse, kan de ikke hjælpe mig med finde et job og integrere mig i dansk arbejdsmarked og på den samme tid i dansk samfund.

Vil ind i et firma hvor jeg bliver accepteret
- Jeg vil gerne finde et firma, hvor danskerne accepterer mig og forstår mig, hvis jeg laver et fejl og jeg er udlænding, men det er svært, når jeg ikke får en chance...

- De har forskelsbehandlet mig fra den første dag, skriver Gratian, der nu er blevet tilbudt et job som ufaglært på et plejehjem, men ikke noget job som vagt.

Ifølge jobindsats.dk er der 14.390  rumænske statsborgere i Danmark, der arbejder.

Forstår du godt at Cosma er skuffet over den hjælp, han har fået?