Slagter-Leifs elregning: Rystende

Det er alvorligt med en elregning, der stiger en kvart million om året i min forretning, siger Leif, der er en af de slagtere, der på opfordring fra nationen! nu viser sin elregning frem. En regning, han kalder 'rystende'

Næsten dobbelt op på el fra december 2020 til december 2021.
Næsten dobbelt op på el fra december 2020 til december 2021.
Følg nationen!

- Det er en ekstrem belastning for alle virksomheder under Fødevaredanmark, hvis energipriserne stabiliserer sig på det nuværende meget høje niveau, og det gælder både el og brændstof.

Sådan lyder det i en i en fælles udtalelse til nationen! fra formændene for Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, Konditorbager A/S, Mad Med Mere, Mesterslagteren samt Slagtehusene.

Politisk handling - nu
De har paraplyorganisationen Fødevaredanmark, der nu kalder på politisk handling, efter at der nu er forventninger om, at de høje energipriser vil fortsætte i hele 2022. Tilsammen repræsenterer de en samlet årlig omsætning på ca. ti mia. kr.

Slår fuldt igennem på regningerne

Som fødevarevirksomheder er vi underlagt særlige krav om temperaturer, der kræver megen energi.

Det gælder både i diskene i butikkerne og i køle- og frostrum og under transport, og dertil kommer et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til butikker, restauranter, cafeer, kantiner og offentlige køkkener m.v., eller som transporterer levende dyr.

Mange butikker og virksomheder har også et højt energiforbrug til ovne og komfurer m.v. til f.eks. bagning, røgning tilberedning af mad, herunder færdigretter og 'ud af huset'.

I det hele taget ligger det i fødevarevirksomhedernes natur, at de er meget energikrævende, og en stor del af den krævede energi er lovgivningsbestemt.

Disse virksomheder er stort set fritaget for afgifter på el og brændstof. Det er naturligvis godt, men det betyder, at prisstigningerne på energi slår fuldt ud igennem på regningerne.

Fødevarevirksomhederne oplever derfor nu i mange tilfælde, at de i forvejen betydelige udgifter til energi stiger til noget nær det dobbelte.

Dette er ikke holdbart i længden – og det kommer for manges vedkommende i forlængelse af betydelige udfordringer i forbindelse med Corona.

Kilde: FødevareDanmark, der repræsenterer en samlet årlig omsætning på ca. 10 mia. kr.

En kvart million mere om året
- Det er alvorligt med en elregning, der stiger en kvart million om året i min forretning, siger Leif, der er en af de slagtere, der på opfordring fra nationen! nu visen sin 'rystende' elregning frem:

- Man kan vækste sig ud af det her, man kan sætte priserne op, og så kan man til sidst blive nødt til at kigge på antallet af medarbejdere.

- Vi håber på, at regeringen tager det her alvorligt, siger Leif.

Pris-chok i bager: Det er alvorligt

100 millioner og 50 millioner
I tirsdags var energiordførerne til møde med klima- og energiminister Dan Jørgensen for at se på, hvad man kan gøre for at hjælpe danskere og danske virksomheder, der er ramt af energistigningerne.

Regeringen har spillet ud med en varmehjælpspakke på 100 millioner kroner - Venstre synes, danskerne skal have hjælp for 50 millioner. Nye Borgerlige har bl.a. kig på energiafgifterne, som i 2021 indbragte staten mere end 30 milliarder kr., og på de 2,7 milliarder kroner, som staten lige nu - netop på grund af de skyhøje elpriser - regner med at spare i 2022 på tilskud til f.eks. vindmølleejere.

 

  

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind