Annonce:
Annonce:

Slutter nu: El-gratister skal betale

De har skovlet penge ind den seneste tid, men indtil nu har ejerne af vindmøller-parker og solcellemarker stort set ikke betalt for at blive koblet på og bruge el-nettet. Det slutter nu

I dag er det forbrugerne, der betaler for elnettet - men fremover skal ejerne af f.eks. vindmølleparker pg solcellemarker også bidrage. Arkivfoto: Anthon Unger
I dag er det forbrugerne, der betaler for elnettet - men fremover skal ejerne af f.eks. vindmølleparker pg solcellemarker også bidrage. Arkivfoto: Anthon Unger
Annonce:
Følg nationen!

- I dag skyder solcelleparker og vindmøller op steder i landet, hvor der hverken er lokalt forbrug til at opsluge strømmen eller et elnet, der kan transportere de store mængder strøm væk.

- Det medfører store forandringer i elnettet og dermed også store udgifter til udbygning.

- Dem skal opstillerne også bidrage til – ikke kun forbrugerne.

Tjener kassen: Ejer tre vindmøller

Vindmølle-ejeres profit vs. kundernes regninger
Sådan siger Marie Budtz Pedersen, områdeleder i Energinet Systemansvar, om de voldsomme ekstra regninger, nye vindmølle- og solcelleparker kan se frem til fra 1. januar.

Haps: Tjener ALT for meget

Annonce:

Op til 60-70 millioner kroner ekstra
Ejere af solcelleanlæg og vindmølleparker har skovlet store penge ind de seneste år - så store, at EU har talt om at konfiskere de 'ekstraordinære profitter'. Og en af grundene til de voldsomme profitter er, at det i mange år har været været stort set gratis for ejerne at blive koblet på el-nettet. Og efterfølgende sende strøm til kunderne via elnettet. Men det stopper nu.

Forslaget der får vindmølle- og solcelleejerne til at se rødt.
Forslaget der får vindmølle- og solcelleejerne til at se rødt.

Utroligt: Elregning på 80 milliarder lurer

Det kan blive for dyrt i Danmark
I vindmølle- og solcellebranchen gyser man da også over de nye udgifter, der kan løbe op i 60-70 millioner kroner for en stor vindmøllepark; 

- Der er en reel risiko for, at det bliver for dyrt at sætte vedvarende energi op på land i Danmark, og at nogen vil flytte til udlandet i stedet, siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef for Land og Marked i Green Power Denmark, til mediet Energiwatch, men hvad siger du?

Mange mange planer om ny grøn energi

- Nogle af de projekter, der i forvejen var på vippen, i forhold til om de kunne betale sig at opføre dem, vil måske ikke blive til noget.

- Det kan ramme nogle af især de mindre projekter, og jeg kan sagtens forstå, at producentbetaling for de projekter kan være hårdt.

- Men generelt er jeg ikke bekymret for, at den grønne omstilling går i stå.

- Der er mange, mange, mange planer om ny grøn energi rundt om i landet – både på land og til havs. Planer der tilsammen løber op i en mangedobling af den danske elproduktion. Og mange af de projekter vil helt sikkert blive til noget.

Forbrugerne betaler
- Hvis ikke producenterne betaler en del af udgifterne, så vil vi ikke få den samfundsøkonomiske bedste og mest effektive udbygning af den grønne energi.

- I dag er det stort set kun forbrugerne, der gennem tariffer, betaler for alle udgifterne til at udbygge elnettet.

- Det skyldes, at tarifferne blev lavet i en tid, hvor kraftværkerne leverede det meste af strømmen. De var placeret meget centralt i elnettet nær de store byer og forbrugscentre.

Kilde: Marie Budtz Pedersen, områdeleder i Energinet Systemansvar

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: