Sohrab træt af 'haram': 16 år uden en tur i biografen

I aften kan du møde Sohrab Khan, født som Rene Andersen, i Station 2 på TV2. Den terrordømte konvertit har et budskab, om at islam kan tolkes på flere forskellige måder

Sohrab vil gerne fortælle, at der er flere forskellige måder at være muslim på. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Sohrab vil gerne fortælle, at der er flere forskellige måder at være muslim på. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

- Jeg kunne godt tænke mig, at min historie kan fungere til skræk og advarsel for unge mennesker.

- Jeg har i mange år praktiseret islam helt forkert, og jeg vil gerne have de unge til at tænke over, at man kan praktisere islam på mange måder, og at de skal tænke over, hvilke grupperinger de vælger.

Jeg blev brugt - men det er ingen undskyldning
Sådan siger Sohrab Khan til avisen Politiken, der har interviewet den 43-årige terrordømte mand, før han i aften træder frem i Station 2 på TV2, og løfter sløret for sit liv som konvertit - og hvad der blev hans vej til en dom på 5 års fængsel for medvirken til terror.

Sohrab - der hed Rene Andersen, da han var lille - valgte nemlig at blive muslim i 2002, da han havde set et program på DR2. Og de muslimer han begyndte at hænge ud med, viste sig at være parate til at begå terror, og begyndte at bestille kemikalier, kunstgødning og metalsplinter, så de kunne konstruere en bombe. Sohrab fik 5 års fængsel, mens de to andre fik 12 år hver.

Vennerne mente at biograf er haram
- Jeg blev brugt af de andre. Men det er ingen undskyldning, for jeg er enig i hvad anklageren og dommeren sagde dengang, fortæller Sohrab nu til Politiken. Og han fortæller det også offentligt, f.ex. har han deltaget i et debatmøde på en gymnasieskole i Odense.

- Jeg vil gerne sætte et punktum for den del af mit liv, og jeg vil gerne gøre en forskel for unge, så de ikke begynder at gøre de samme fejl som mig, siger Sohrab, der også endte med at blive træt af de mange regler, der er i det islamiske miljø. For nylig var han således i biografen for første gang i 16 år. Hans gamle venner betragtede nemlig biografbesøg som 'haram' (forbudt).

Men hvad mener du? Kan man i dine øjne være en god muslim, hvis man går i biografen? Spiser svinekød? Drikker alkohol? Lader være med bære tørklæde?

På TV2 Nyhedernes Facebookside er der allerede gang i debatten om den terrordømtes budskab - og Karolina D er den, der har skrevet den pt. mest populære kommentar:

- Tak Sohrab for din hudløse ærlige fremtræden.

- Du er en gave, fordi du tør stille op og kan være med til ændre holdninger i de unges liv idag.

- Du har gjort noget ufattelig dumt, som kunne ende i et helvede for rigtig mange mennesker, men nu er du her.... 

- Du har siddet din tid i fængsel og du kæmper så hårdt for at få din stemme ud!

- Jeg bukker og nejer for din mod. Jeg er stolt af at kende dig Tak , skriver Karolina, mens Lisa T er mere kritisk:

- Forstår slet ikke han har taletid! 

Hvad mener du? Vil du gerne give Sohrab taletid?

1 af 2 
2 af 2 Sohrab vil gerne fortælle, at der er flere forskellige måder at være muslim på. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
323 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere