Spærregrænse på 2 procent: Skulle den være 10?

Jo lavere spærregrænse, jo mindre demokrati for befolkningen, og det skaber flest politikere med fast ansættelse i en valgperiode med fuld løn og pension, skriver nationens! Peter J

- Det politiske CIRKUS  i Danmark gentager sig valg efter valg.

- I dag bliver det selvfølgelig tæt, ja næsten dødt løb ifølge meningsmålingerne imellem rød blok og blå blok bestående af ialt 10 partier med spærregrænse på KUN 2%.

Mindre, men dyrere demokrati
Sådan indleder nationens! Peter J er læserbrev om demokrati, valg - og den lave danske spærregrænse, der betyder at partier, der kan samle i omegnen af 80.000 stemmer, kan komme i Folketinget. Peter mener, at lav spærregrænse betyder mindre demokrati og flere udgifter. Hans brev fortsætter derfor således:

Måske sidder støtterne ikke med ved bordet
- Vælgerne lytter til partiernes valgprogram og sætter deres kryds derefter, men efter valget kan den vindende blok frit vælge sine støtter- ovenikøbet fra begge blokke og danne det ønskede flertal i de mange debatter i dagligdagen.

- Hvis f.eks. Alternativet er med til at skaffe Helle Thorning flertal, er det ikke nødvendigvis Alternativet, som sidder med ved bordet, når der skal regeres.

- Alternativets stemmer talte med for at danne flertal, men er tabt i det daglige regeringssamarbejde. Det forekommer mig uretfærdigt og ulogisk overfor disse vælgere, og systemet bør ændres.

Vælgeren har dermed ingen indflydelse
- Den enkelte vælger har absolut ingen indflydelse på regeringsdannelsen, så valget bruges kun til at styrke magten for politikerne, som ikke er forpligtet til at gennemføre deres valg og partiprogram grundet sammensætningen af partierne og mandatfordelingen.

Lav spærregrænse kan give slingrekurs
- Den extrem lave spærregrænse på bare 2% sikrer politikerne et let spil, hvor man ikke kan klante dem for noget som helst, idet de må afse ministerposter og daglig indflydelse til den øvrige regeringsgruppe af partier.

- Dette resulterer i slingrekurs, som vi har erfaret det under Thorning regeringen med en masse fejlslået politik og løftebrud.

- Man kunne hæve spærregrænsen til 4 procent som i Sverige og Norge eller 5% som i Tyskland, så færre partier blev valgt ind i folketinget.

10 procent er mit bud på en spærregrænse
- Det ville være skridt på vejen til at en mere naturlig konkurrence imellem partierne, som herved tvinges til at overholde deres valgløfter.

- Men mit forslag er at hæve spærregrænsen til 10%, så vi kun har 3 partier tilbage til at danne et demokratisk Danmark, hvor partierne tvinges til at vise positive og bæredygtige resultater og servicere befolkningen. Der bliver ikke plads til KAFKA vanvid, som vi oplever det idag.

Til gavn for borgerne og erhvervslivet
- Hvordan får vi så nye partier på banen med den høje spærregrænse. Ved 1ste valg skal opnås 5%, ved næste valg skal opnås 10% for overlevelse.

- Så bliver det politiske Danmark totalt ændret til gavn for befolkningen og for erhvervslivet.

- Jo lavere spærregrænse, jo mindre demokrati for befolkningen, og det skaber flest politikere med fast ansættelse i en valgperiode med fuld løn og pension. Det er en dyr løsning for Danmark og for befolkningen, skriver Peter J.

Hvad mener du? Er store partier bedre end små?

 

62 kommentarer
Vis kommentarer