Spillede Metallica i to timer: Nu kræver A-kassen 16.000 kr

Michael ville ikke snyde sin A-kasse, og opgav 5000 kr, han havde tjent på at spille Metallica. Det koster ham nu 16.000 kr

- Sagen går i sin enkelthed ud på, at jeg blev tunget ned i tid som pædagog, og har fået supplerende dagpenge.

- Jeg havde 25 timers arbejde, fik 12 timers hjælp.

Så spillede vi en koncert i Amager Bio
Sådan indleder pædagog Michael S et læserbrev til nationen! om den bizarre situation, han er havnet i. For som så mange andre spiller Michael guitar i et band, og selvom han maks er ude og spille op til fest 4-5 gange på et år - sidste år var der faktisk kun ét job - så mener hans A-kasse Krifa, at han driver virksomhed. Og det koster nu Michael dyrt - hans brev fortsætter således:

- Jeg spiller i Metallica Jam og vi spillede en koncert i Amagerbio i november 2014.

- Her tjente jeg 5000 kroner, som jeg fik at vide, at jeg skulle opgive til a kassen.

- Dette gør jeg selv om der en del tvivl og forvirring om, hvordan det skal gøres fra Krifas side.

Betaler du til øvelokale?
- I januar måned får jeg det gjort og bliver herefter ringet op af Camilla Dam fra Krifa som stiller mig 1000 spørgsmål omkring min rolle i bandet: Betaler du til øvelokale, hvor meget betaler du, køber du selv dine instrumenter, kan du afløses til en koncert, har I hjemmeside osv osv.

- Jeg svarer på alle spørgsmål og får dagen efter en mail, hvor jeg skal svare på samme spørgsmål.

- Nogle dage senere bliver jeg ringet op og får at vide at de desværre lukker kassen da jeg driver selvstændig virksomhed???

Det er min hobby
- Jeg svarer, at det er min hobby og at jeg aldrig har haft et firma eller noget i den stil.

- Sagen bliver sendt videre, og da den kommer tilbage er alle enige med Krifa om, at jeg er selvstændig.

- De hæfter sig desuden ved, at vi skulle have spillet en koncert i Viften i Rødovre kl 10 om formiddagen.

Men de smækker kassen i - og kræver 16k
- Jeg har prøvet, at forklare at der skulle have stået kl 22, men de holder fast og siger, at jeg ikke kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når jeg spiller på de tidspunkter.

- De smækker kassen i og nu står jeg til at skulle betale knap 16000 kroner tilbage - det er alt det, jeg har fået for de sidste tre år jeg har været med i bandet.

- Jeg anede ikke at man kunne have en virksomhed uden at vide det, og jeg ser hele sagen som en super nem måde at lukke kassen på fra Krifas side.

- Hjæææælp, skriver Michael, der gerne vil høre om andre har været i samme situation og eventuelt har fundet en løsning.

Den er god nok - Krifa står fast
nationen! har spurgt Krifa, om Michael har forstået sagen korrekt, og det har han. Christian Borrisholt Steen der er politisk konsulent i A-kassen skriver til nationen!, han nu har undersøgt sagen om deres medlem, der spiller i Metallica Jam og er blevet pålagt af tilbagetale dagpenge til a-kassen, fordi han har drevet selvstændig virksomhed uden at være dagpengeberettiget.

- Det er korrekt, at vi har vurderet at Michaels beskæftigelse i bandet skal anses for at være drift af selvstændig virksomhed. Begrundelsen herfor er blandt andet, at Michael har økonomiske forpligtelser i forbindelse med bandets drift.

Men dagpengesystemet kan være svært at finde rundt i
- Det kan endvidere oplyses, at såvel Arbejdsskadestyrelsen som Ankestyrelsen er nået frem til samme afgørelse i sagen, som Kristelig A-kasse.

- Samtidig medgiver jeg gerne, at dagpengesystemet kan være svært at finde rundt i og at reglerne til en vis grad stammer fra en tid, hvor man enten var lønmodtager eller selvstændig og enten var ansat på fuld tid eller deltid.

- Derfor bør Dagpengekommissionen naturligvis også kigge på, om reglerne kan gøres mere fleksible og mere tidssvarende.

- Når atypiske jobs bliver det typiske, så skal reglerne på a-kasseområdet naturligvis passe til det moderne arbejdsmarked, som vi kender i dag, skriver Christian Steen.

Hvad mener du? Er et hobby-orkester, der spiller et par gange om året, en virksomhed i dine øjne?

 

219 kommentarer
Vis kommentarer