- De laveste elpriser blev registreret i Ungarn (0,1084 euro pr. kWh) og Bulgarien (0,1147 euro pr. kWh).
- For danske husholdningsforbrugere var omkostningerne pr. KWh mere end det dobbelte af EU-gennemsnitsprisen, mens husholdningerne i Holland betalte 38,1 procent mindre end EU-gennemsnittet.
Danskere betalte mest i 2. halvår 2022
- Gennemsnitsprisen i EU i andet halvår af 2022 - i et vægtet snit af de seneste data (2022, 2. halvår) for elektricitet fra husholdningsforbrugere — var 0,2840 euro pr. kWh.
- Elpriserne i andet halvår af 2022 (var) højest i Danmark (0,5871 euro pr. kWh), Belgien (0,4489 euro pr. kWh), Irland (0,4199 euro pr. kWh) og Tjekkiet (0,3844 euro pr. kWh).
Danske elselskaber fik rekord-overskud
Sådan skriver Eurostat, hvor de igen kan kåre Danmarks som EU's dyreste el-land for private borgere.
EU's statistik afslører også, hvor meget af borgernes el-regninger der går til staterne i form af afgifter og skatter/moms. Og ser man på den liste - der altså viser den rene elpris - indtager Danmark en fornem fjerdeplads. Kun overgået af Grækenland, Belgien og Irland.
Gæt et land: Verdens højeste elpriser
Største stigning i elpriserne i Tjekkiet, Letland og Danmark
Onsdag kunne DR Nyheder Penge vise et regnestykke, der viste, at de danske elselskaber har haft et ekstremt godt år i 2022.
Overskuddet på 20 milliarder kroner er fire gange højere end i 2021. Og Eurostat har sørme også kigget på, hvor priserne er steget mest i 2. halvår 2022. Og igen kan de danske elselskaber glæde sig over en top-placering:
Steg 70 procent i Danmark
- Sammenlignet med samme periode sidste år steg de samlede (el)-priser i alle undtagen to EU-medlemsstater.
- Den største stigning blev observeret i Rumænien (112 procent), efterfulgt af Tjekkiet (96,5 procent) og Danmark (70,3 procent), skriver EU's statistik-folk, men i 'el-igarkerne's brancheorganisation Green Power Denmark mener man ikke, at de priser, forbrugerne betaler, har noget med de rekordoverskud, selskaberne har haft i 2022, at gøre:
- At regnestykket (det fra DR. red.) er udtryk for, at danske forbrugere har betalt for meget, det er ikke korrekt.
- Den præmis anerkender jeg ikke, for virkeligheden derude er langt mere kompliceret, siger Green Power Denmarks viceadministrerende direktør Jan Hylleberg til DR, men hvad siger du?