Stor-strejke på bacon-fabrik: 350 slagtere frygter 45 timers arbejdsuge

De er sure over udsigten til at cheferne på Danish Crown kan beordre dem til at arbejde fem timer mere om ugen. Og bestemme, hvornår de skal afspadsere. Kl. 15.00 holder aftenholdet stormåde om flere arbejdsnedlæggelser

350 slagtere på Europas største svineslagteri har nedlagt arbejdet i protest mod overenskomst 2017. Arkivfoto.
350 slagtere på Europas største svineslagteri har nedlagt arbejdet i protest mod overenskomst 2017. Arkivfoto.

- Her i Horsens har vi i dag haft ulovlige arbejdsnedlæggelser.

- Det drejer sig om ca 350 mand, der har nedlagt arbejdet i frustration over den måde som de syntes, vi er blevet rigtig dårligt behandlet af arbejdsgiverne under vores overenskomstforhandlinger.

- Vi er som den eneste faggruppe blevet mødt med krav om lønnedgang.

Se også: 42-timers arbejdsuge gør folk vrede: Troede stavnsbåndet var ophævet

Frustreret over at få mindre end andre
Sådan skriver Klaus Olesen, der er tillidsmand for ca 1400 slagteriarbejdere, under fødevareforbundet NNFs overenskomst, på Europas største svineslagteri,, Danish Crown i Horsens med en kapacitet på ca 100.000 grise pr uge.

Fagforeningen anbefaler et nej
NNF har meldt ud, at de anbefaler et nej til den overenskomst som cirka 500.000 lønmodtagere er ved at stemme om lige nu, og Klaus skriver, at det især er udsigten til at arbejde fem timer mere om ugen, der har gjort folkene vrede:

 

- Vores arbejdsgiver har efter vores mening med vilje forsøgt at sabotere vores overenskomstforhandlinger ved at fremsætte fuldstændig groteske krav.

- For på den måde at sikre sig at forhandlingerne brød sammen.

- Fordelen ved at få forhandlingerne til at bryde sammen tror vi er for at sikre sig at slagteriarbejdernes overenskomst bliver omfattet af det som man kalder en mæglingsskitse.

- Det vil i praksis betyde at virksomheden slipper lidt billigere fra forhandlingerne. Og at kollegerne får lidt mindre end andre.

Systematisk overarbejde lyder ikke rart
- Frustrationen over at få mindre end alle andre samt udsigten til at få det, man kalder systematisk overarbejde ind i overenskomsten, har fået dem til at gå hjem i dag.

- Og hvad er så fakta om systematisk overarbejde … ja, virksomheden kan pålægge kollegerne 1 times overarbejde pr dag. 5 dage om ugen.

- Dog må ingen arbejde mere end 37 timer pr uge, målt over et helt år.

Problemet er at virksomheden bestemmer afspadseringen
- Hvilket betyder at kollegerne skal afspadsere de opsparede timer..

- Problemet med det er, at virksomheden bestemmer, hvornår kollegerne skal afspadsere de timer, skriver Klaus, der minder om, at slagteriarbejderne i Horsens arbejder 40 timer pr uge i dag - og at de altså kan se frem til 45 timers arbejdsuge, hvis overenskomsten bliver vedtaget.

Hvad tror du det ender med - et ja eller et nej til overenkomst 2017?

Her er OK17 som LO-præsenterer den:

Og her er LOs forklaring på de 42-timers-arbejdsuge:
- Det er rigtigt, at overenskomstparterne i bl.a. industrien og byggeriet har aftalt at arbejdsgiverne i en periode kan øge den ugentlige arbejdstid for deres medarbejdere med op til 5 timer. Der er en række begrænsninger på det.

- Overarbejdet må højst omfatte én time om dagen. Det skal være i direkte forlængelse af den normale arbejdstid og det skal varsles fire kalenderdage inden den uge.

Og overarbejde skal afspadseres inden for et år
- Derudover skal medarbejdere, der arbejder over, naturligvis have fuld overtidsbetaling og afspadsering.

- Det er meget vigtigt at tage med, at samtlige overarbejdstimer, skal afspadseres inden for en nærmere aftalt periode på max ét år.

- Så den samlede arbejdstid over et år ikke overstiger 37 timer.
- Mere fleksibel arbejdstid er ikke en ide, forbundene bragte med ind til bordet. Det var tværtimod et vedholdende krav fra arbejdsgiverne.

- Men, det er helt afgørende at se aftalen som en helhed, og her mener vi altså, at fordelene klart overstiger ulemperne, skriver LO, men hvad mener du?

Hvad tror du? Man kan stemme ja/nej frem til d. 18. april på nettet - og med brev frem til 10.april. Men bliver der stor-strejke i Danmark? 

www.nejtil42timer.com kan du se mere om modstanden mod OK17. Sådan så det ud i fredags, da arbejderne gik på gaden i København.

Her kan du se LO-formand Lizette Risgaard forklare, hvorfor hun mener, at de 500.000 danskere, skal stemme ja:

Hvad tror du? Kommer der flere strejker?

1 af 2 
2 af 2 350 slagtere på Europas største svineslagteri har nedlagt arbejdet i protest mod overenskomst 2017. Arkivfoto.
88 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere