Sygeplejerske blev flov: Ikke mad nok til patienterne

Der er så meget fokus på madspild, at der nogen gange ikke er mad nok til patienterne, skriver en sygeplejerske fra Rigshospitalet.

Har du også oplevet, at der var for lidt mad til patienterne? Foto: Rene Schütze
Har du også oplevet, at der var for lidt mad til patienterne? Foto: Rene Schütze

'Jeg har altid stemt blåt, men nu begynder jeg at tvivle.'

'Jeg er 37 år og er fastansat sygeplejerske på et medicinsk sengeafsnit på Rigshospitalet.'

'Da vi både er et akut og elektivt afsnit (planlagte patienter), varierer det utroligt meget, hvor mange patienter, vi har indlagt på samme tid.'

'Sommetider kan der være tale om 7 - andre gange (og oftest) er der tale om 14+, hvor selv de dårligste patienter bliver henvist til gangen.'

Bøtterne og buffeten blev skrabet
Sådan indleder Ida S. et brev til nationen! om forholdene i det danske sundhedsvæsen. Ida har tidligere skrevet om bemandingen og den frustration, hun kan føle på en nattevagt, når der er flere, der vil have hjælp på én gang - og man kun er en på vagt.

Se også: Giv mig en 3. hånd: Sygeplejerske tilfreds med 14.000 udbetalt pr. måned

Men i dag gælder det madmængden, som hendes afdeling får leveret fra køkkenet - og i det svar, som Rigshospitalet har sendt til nationen!, kan man læse, at der er flere andre afdelinger, der har haft samme problem. Idas brev fortsætter således:

'Vi får mad op på afdelingen nede fra køkkenet til frokost og til aften, men i sidste uge var der simpelthen ikke mad nok til alle. Såre simpelt.'

Var nødt til at varme øllebrød
'Bøtterne i den famøse mad-vogn ude i buffeten blev tømt og skrabet for kød, grøntsager og kartoffelmos og på dette tidspunkt var der stadig tre patienter, der endnu ikke havde fået en portion - så vi var nødt til at opvarme øllebrød, risengrød og suppe fra frost.'

'Er vi virkelig så langt ude, at der ikke længere er mad nok til de syge? I øvrigt forlænger det patientens indlæggelsesforløb, hvis denne ikke formår at indtage rigeligt med KJ og protein.'

Hr. Hansen og fru Jensen
'Kan det være rigtigt, at fru Jensen og hr. Hansen, der hele deres liv har bidraget til statskassen (som de begge selv konstaterede) ikke kan få en portion varm aftensmad på hospitalet?'

'Min leder har efterfølgende kontaktet køkkenet, der jo egentlig ikke står på mål for den lille mængde mad, da de blot retter sig efter højerestående - og køkkenpersonalets respons var, at de jo er nødt til at kalkulere og estimere hver dag for ikke at lave for meget mad, da de har modtaget seriøse reprimander for spild.'

Rigshospitalets medarbejderblad Indenrigs november 2017:


 

'Men... mine patienter skal sgu have mad', skriver Ida, og svaret fra Rigshospitalets kommunikationsafdeling lyder sådan:

Rigshospitalet: Vi bruger 23 millioner om året på råvarer
'Mængden af patientkost, der produceres på Rigshospitalet er Blegdamsvej (til patienter): 1.600 døgnkost. Glostrup (til Patienter): 600 døgnkost.'

'Døgnkost betyder fuld forplejning på et døgn – altså både morgen-, frokost, aftensmad og mellemmåltider.'

'Den samlede udgift til råvarer på Rigshospitalets to matrikler udgør tilsammen ca. 23 mio. kr. årligt ex. kolonialvarer (f.eks drikkevarer og visse morgensmadprodukter).'

'Lønudgiften til produktion af kost udgør ca. 13 mio. kr., dog afhængig af hvilke medarbejdergrupper der indregnes i opgørelsen (f.eks. om rengøring, produktion til kantiner, transport af madvogne mv. indregnes).'

'Beskeder fra afdelingerne om for lidt / for meget mad indgår i den løbende dialog mellem køkken og afdelinger og opgøres ikke særskilt, skriver Rigshospitalet.'

Men hvad med dig - hvad er din holdning?

1 af 2 
2 af 2 Har du også oplevet, at der var for lidt mad til patienterne? Foto: Rene Schütze
165 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere