Synd for ham: Dreng i 1. klasse smidt hjem efter knytnæveslag

Ny rapport dokumenterer, at folkeskoleelevers adfærd har ændret sig negativt de seneste år. Hver femte lærer har været udsat for vold indenfor det seneste år, og hver fjerde lærer har været udsat for trusler.

Kan en lærer tillade sig at bede forældre om at hente deres barn, hvis der er ballade, grimt sprog, vold eller trusler?  (arkivfoto: Jacob Ehrbahn)
Kan en lærer tillade sig at bede forældre om at hente deres barn, hvis der er ballade, grimt sprog, vold eller trusler? (arkivfoto: Jacob Ehrbahn)

- Jeg har en dreng, som absolut ikke trives, og han skriger mig ind i hovedet flere gange om dagen, og er der en konflikt, så bliver jeg jo nødt til at gå ind imellem, og så slår han – men han slår jo ikke for at slå på mig.

Han slår fordi han ikke ved hvad han ellers skal gøre
- Han slår jo, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal gøre. Og jeg synes jo simpelthen, at det er så synd, at han har det så skidt, så jeg tænker ikke over, at han slår.

- Jeg tænker, det er simpelthen så synd for ham.

Lærere ved ikke, hvad de skal stille op med elever, der taler grimt og ikke gør, hvad de bliver bedt om. har du et forslag? Arkivfoto: Colourbox nationen 'Fede luder sæk' kigger på skoleelev og tænker: Hvad er mine muligheder

Knytnæve i mave i dag - knytnæve i hovedet sidste uge
Sådan fortæller en underviser, der har bidraget til rapporten 'Arbejdsmiljø og Helbred' fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Læser man samtlige 218 sider kan man se, at læreren langtfra er alene. Folkeskoleelevernes adfærd har nemlig ændret sig i den negative retning de seneste år, og således har hver femte lærer været udsat for vold indenfor det seneste år, og hver fjerde lærer har været udsat for trusler.

En anden lærer - der også har fået slag - fortæller:
- Det er ikke særlig lang tid siden, at jeg havde en dreng, der gav én en knytnæve i maven, fordi han ikke kom først ind. Han kan slet ikke selv reflektere over det.

Det er en dreng i 1. klasse
- Jeg arbejdede med ham resten af dagen. Han var også blevet smidt hjem ugen før, fordi han havde slået en lærer i hovedet med en knytnæve også.

- Jeg spurgte ham, 'kan du huske i sidste uge, der var der noget med, at du ikke var i skole i et par dage? Ja, det var jeg ikke.'

- *Kan du huske hvorfor?' - Nej det kan jeg ikke'. Så han ved det ikke. Det er en dreng i 1. klasse, lyder det, og ser man på statistikken, så er problemet med vold og trusler stigende:

 

B.S. (Bjarne Sloth) Christiansen kunne få eleverne til at opføre sig ordentligt, lyder det fra nationen! (Foto: Linda Johansen) nationen Ring efter mor når møgungen siger luder

DR Nyheders Facebook har rapporten skabt en del debat. Og Tina A - der har fået flest likes pt - bringer en gammel ide frem:

- Ring til forældrene på deres arbejde og bed dem om at hente deres djævleyngel.

- Når det er sket nogle gange kan det være de tager deres forældransvar på sig og lærer deres børn at opføre sig så de kan indgå i et fællesskab, skriver Tina, og Edel D er også ude efter noget konsekvens:

Der er for lidt konsekvens i dag
- Det skulle bare lige have været på den tid mange af os gik i skole (50 og 60'erne) :O .. så vankede der enten en tur med spanskrøret, en ørefigen, et godt ryk i ørerne/kinderne eller eftersidning, når de andre var gået hjem.

- Jeg vil ikke sige at fysisk afstraffelse er ok - men vi havde trods alt respekt for dem, der underviste os - og vi tog ikke skade af metoderne. !!

- Der er alt for lidt handling kontra konsekvens i dag, skriver Edel, men hvad tænker du?

223 kommentarer
Vis kommentarer