Tæsk hver dag: Nu har fængselsbetjent fået nok

HVER DAG ÅRET RUNDT er der en fængselsbetjent et sted i landet, som bliver OVERFALDET af en indsat. HVER DAG, skriver Thomas N, der synes politikere og medier skal fokusere lidt på de fængselsansattes dagligdag

- Den seneste uge, er jeg og mine kollegaer blevet sammenlignet med dem vi er sat til at passe på, nemlig de indsatte i landets fængsler og arresthuse.

- Vi er blevet kaldt voldelige og har fået skudt i skoene at vi bruger samme kodex som rockere.

Medierne sviner os til

- Vi er blevet stigmatiseret, svinet til i medierne og er blevet beskyldt for at fortie sandheden samt for at dække over hinanden og det er endda af såkaldte 'eksperter'.

Se også: Fængselsbetjent har fået nok: Skælder ud på forældre og imamer

Sådan indleder fængselsbetjent Thomas N et læserbrev til nationen! om den virkelighed han arbejder i - som er en hel del anderledes end den han bliver præsneteret for i medierne. Thomas har arbejdet 'i den blå skjorte' i 18 år, og føler, at der er for lidt bevågenhed på de vilkår han og hans kolleger arbejder under. Hans brev fortsætter derfor således:

  Særligt DR har vært helt fremme i skoene med et program der var klippet sønder og sammen. Hvor ting var taget ud af kontekst. Hvor kun den ene part blev hørt og hvor sagerne ikke var blevet fulgt til dørs.

Se også: Fængselsbetjent taler ud: Alt for meget vold mod indsatte

Se også: DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Tilsvining og nedsabling - her er lidt fakta
- En beretning om at der sidste år, alene på Vestre fængsel var en sag med hele fem fængselsbetjente indblandet. Problemet var at programmet nævnte INTET om at SAMTLIGE fængselsbetjente blev pure frifundet i retten.

- Jeg tillader mig i alt stilfærdighed at bringe lidt fakta ind i den sidste tids tilsvining og nedsabling af mig og mine kollegaer og vores stolte fag og stilling, så folk ved hvad vi har med at gøre til dagligt.

THOMSAS Ns FÆNGSELS-FAKTA:

- Siden 2006 har der været 11 disciplinærsager mod fængselsbetjente om vold mod indsatte. Det er altså lidt over EN sag om året.
Vold og trusler er dagligdag.

- HVER DAG ÅRET RUNDT er der en fængselsbetjent et sted i landet, som bliver OVERFALDET af en indsat. HVER DAG!

- Volden mellem indsatte stiger, hvilket er noget vi fængselsbetjente skal håndtere. 1000 gange om året er fængselsbetjente nød til at bruge LOVLIG magtanvendelse over for TRUENDE OG VOLDELIGE INDSATTE.

Mere vold og flere trusler
- Antallet af volds- og trusselsepisoder mod Kriminalforsorgens medarbejdere stiger. Både når vi er på arbejde og i vores fritid.

- Sygefraværet blandt fængselsbetjente stiger.

- Sygefraværet er mere end dobbelt så højt i forhold til statens øvrige medarbejdere. Fængselsbetjente har i snit 18 sygedage om året, mod 8 sygedage i snit blandt statens øvrige medarbejdere.

- Antallet af nedslidte fængselsbetjente er meget højt. Risikoen for nedslidning er fire gange højere i forhold til gennemsnittet på arbejdsmarkedet.

- Hvert år bliver 40 fængselsbetjente sparket ud og sendt på pension før tid. Det har et fint ord. Helbredsbetinget uarbejdsdygtighed, hedder det.

- Hovedårsagen er psykiske problemer som følge af stigende vold og trusler fra indsatte (og langvarigt dårligt arbejdsmiljø) og jeg kender MASSER af dygtige og dejlige kollegaer, som jeg har måtte sige farvel til før tid, på grund af psykisk nedslidning.

46 år - så bliver vi kasseret
- Andelen af nedslidte fængselsbetjente er 15 gange så stor som tallet af førtidspensioneringer på det samlede arbejdsmarked.

- Vi fængselsbetjente kan se frem til at blive kasseret når vi er i snit 46 år gamle, på grund af nedslidning. Jeg har altså ca. fem gode år i mig endnu. På det tidspunkt vil jeg havde arbejdet i Kriminalforsorgen i 23 år.

- Fængselsbetjente har landets farligste job.

- På to år er Kriminalforsorgens udgifter til Arbejdsmarkedets erhvervssygdomssikring firedoblet og er nu på over 3000 kr. om året for HVER medarbejder, hvilket er landets absolut højeste arbejdsgiverbetalte forsikringssats.

- Vores arbejdsmiljø stinker!!!

Se også: Fængselsbetjente er dobbelt så syge som andre i staten
 

Vold, voldtægt, drab, hjemmerøverier
- Vi vader dagligt rundt imellem landets - og resten af verdens - farligste og mest desperate indsatte, psykisk syge, rockere, indvandrerbander, terrorister og kriminelle fra Østeuropa, Mellemøsten og Afrika.

- Folk der har begået vold, voldtægt, drab, hjemmerøverier, narkoforbrydelser, overtrådt våbenloven og meget meget mere, samtidigt med at vi skal håndtere misbrugere, narkomaner, udvisningsdømte og folk med utallige diagnoser af den ene eller anden slags.

- Der bliver i disse år færre fængselsbetjente og flere civilt ansatte i Kriminalforsorgen.

- Vi arbejder med mennesker af kød og blod. Men Alligevel er det en computer, et system, et excelark, der i høj grad styrer vores arbejdsdag.
 

Fordeling: 1 kr. til arbjedsmiljø - 10 kroner til de indsatte
- Vi bliver næsten dagligt dynget til med nye regler og ufattelige krav og skal konstant løbe hurtigere og længere for at fodre sultne DJØF'ere med tal, fakta, statistik, dokumentation, bekræftelser, journalisering, afrapportering og meget mere og alligevel bliver vi ofte mødt med mistillid.

- Der er sågar folk som har foreslået at vi skal bære kropskameraer. Ikke for at kunne beskytte os selv. Men som en ekstra retssikkerhed for de indsatte.

- Hver gang der bliver brugt en kr. på bedre arbejdsmiljø for fængselsbetjente, bliver der brugt ti kr. på bedre forhold og flere rettigheder til de indsatte.

- Jeg er (stadigvæk) både utroligt glad for og meget stolt af mit arbejde.

Relationsarbejde på den store klinge
- Kriminalforsorgen har nogle rigtigt dygtige fængselsbetjente, som hver dag lægger ører og krop til ufatteligt mange komplekse problemer, håndterer menneskelige skæbner af alle afskygninger og veksler imellem både det hårde og det bløde, støtte og motivation, orden og sikkerhed.

- Vi laver dagligt relationsarbejde på den helt store klinge. Vi resocialiserer folk. Vi uddanner folk. Vi får folk til at gå i bandeexit. Vi får folk ud af misbrug. Vi møder folk i øjenhøjde. Vi drømmer ikke folk (det gør domstolene)

- Vi bringer folk sikkert videre til en kriminalitetsfri tilværelse og det vi gør er vi pisse dygtige til.

Vi bliver nødt til at stole på hinanden
- Vi lyver ikke. Vi fortier ikke sandheden. Vi er ikke magtmennesker. Vi har ikke et rockerkodeks. Vi har ikke tæskehold. Vi er ikke voldelige.

- Men vi står sammen. 100%. For det er vi nød til. Vi er dybt afhængige af hinanden. Jeg VED at hvis jeg kommer i alvorlige problemer, så er min kollega (ja vi er kun to på vagt ad gangen, der hvor jeg arbejder) der OMGÅENDE, endda før jeg kan nå at trykke på overfaldsalarmen.

Lad mig slå en ting fast!
- Det er aldrig i orden at fortie sandheden. Der sker menneskelige fejl alle steder, også i kriminalforsorgen og de sager bliver håndteret, som den slags sager skal håndteres.

- Jeg savner generelt noget respekt fra politikerne og fra pressen (og lidt mere objektivitet) mere opbakning fra min arbejdsgiver Kriminalforsorgen og min fagforening Fængselsforbundet og så ville jeg ønske at folk gad sætte sig ind i substansen og sagerne inden de udtaler sig om ting de ved meget lidt, eller slet intet om, slutter Thomas.

Kunne du tænke dig at arbejde som fængselsbetjent?

Thomas' BONUS INFO: De værste tæsk er ikke dem der giver blå mærker. Men dem der giver ar på sjælen. 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i nationen!
Seneste i nationen!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen