Test dig selv: Hvor skal, kommaet stå

Formanden for Dansk Sprognævn synes det sejler med kommakundskaberne. Har han ret?

Følg nationen!

- Dansk Sprognævn kan ikke sidde overhørig, at mange mennesker er utilfredse, og at det hele sejler. 

Sådan siger Jørn Lund, professor og formand for Dansk Sprognævn, i dag til Kristeligt Dagblad om de kommaregler, der trådte i kraft i 1996, hvor sprognævnet gav danske skribenter mulighed for at vælge 'det ny komma' (et såkaldt et logisk-semantisk komma, der i højere grad følger sprogets indhold) i stedet for det gamle grammatiske komma.

Vi er nødt til at reagere
- Vi er nødt til at reagere, siger professoren, der vil foreslå sprognævnets 41-mand store bestyrelse, at man genåbner kommadebatten. Og læserne på Kristeligt Dagblad er enige. 

- Vend dog tilbage til tiden før kommakrigen.

- Tillad igen to diamentralt modsatte kommasystemer.

- Det tysk-inspirerede grammatiske komma, der først og fremmest går ud på at vise, at kommatøren kan syntaksanalysere en sætning, at han kan sætte kryds, bolle og trekant korrekt.

Kræver komma-musikalitet
- Og det engelskinspirerede pausekomma, der tillader en lidt løsere kommatering, der skal understrege en teksts semantik, og give direktiver til (op)læseren, skriver Per E. og Ellen B skriver;

- Den mest forvirrende kommatering er den vilkårlige: hverken grammatisk eller den der giver sætningsflow.

- 'Kryds-og -bolle' kommaet er nok lettest at lære (igen: grammatik og syntaks), og den er ret 'idiotsikret'. Den anden som beror på sans for den talte sætning er vanskeligere: den kræver en vis musikalitet. Til gengæld giver den mening - og letter oplæsning, skriver Ellen B.

Men hvad mener du? Kan du sætte de nye og de gamle kommaer lige godt?

Inden du stemmer eller skriver en kommentar kan du læse de 32-sider om kommareglerne fra Dansk Sprognævn her, og efterfølgende kan du prøve denne sprognævnets egen kommaøvelse her, eller du kan du tage denne kommatest, der bygger på det traditionelle grammatiske komma, hvor der skal komma foran ledsætninger.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind