Tolv gode regler når man vil begå socialbedrageri

I går fortalte Lehnert, 51 år, hvordan han er blevet - eller rettere IKKE er blevet - behandlet af systemet. Og rigtig mange nationen!-medlemmer fortæller, at de også føler sig svigtet

Mange borgere synes systemet svigter dem, når deh ar brug for hjælp. Jørgen Lenger har beskrevet, hvordan han opfatter det han kalder 'kommunernes udbredte socialbedrageri'. (Arkivfoto)
Mange borgere synes systemet svigter dem, når deh ar brug for hjælp. Jørgen Lenger har beskrevet, hvordan han opfatter det han kalder 'kommunernes udbredte socialbedrageri'. (Arkivfoto)

- Jeg kom ud for en arbejdsulykke i 2008 og har siden fået blokader hver måned, jeg faldt og landet på min skulder og fik trykket en slimsæk der er mellem arm og skulderen. Jeg er sidste år blevet opereret i skulderen 2 gange uden resultat og lægerne har sagt der ikke er mere at gøre også min fys har opgivet. Jeg kan idag løfte højre arm op til 90 gr med smerte og kan ikke løfte mere end 2 kg.

- Efter 12 måneder på sygedagpenge har jobcenter i Albertslund sagt at jeg er rask, ingen arbejdprøvning men i Tlf sagde hun at jeg kunne kører lastbil igen og jeg bare skulle finde en der ville købe en bil med automat gear og jeg skulle have en med til at læsse af og på. Fordi loven siger du er rask. Jeg måtte lyve i A kassen for at få penge. Sådan er syge Danmark desværre. Man skal arbejde og pisses på bagefter, jeg stemmer aldrig rødt mere.

Vilhelmsen: Ok kommuner tjener penge på dårlig sagsbehandling

Sådan skriver Lars S. i en af de 196 kommentarer, nationen! har skrevet til artiklen '

11 ødelagte ryghvirvler: Og nu stopper sygedagpengene Hvor Lehnert fortæller om sin frustation over det sociale system, der i hans øjne har svigtet.

Jeg orkede ikke at gå til pressen
Lehnert sendte artikel-linket til Borgerrepræsentationen i København, og fik hurtigt svar tilbage, om hans sag ville blive forelagt politikerne d. 16. januar. Fint, men så alligevel ikke mener Gira:

- Tragisk, at der skal medieopmærksomhed til, før at en sag tages alvorligt. Jeg selv orkede ikke at gå til pressen, igennem de mange år min sag kørte (med overskridelse af loven gang på gang på gang) - fordi det var så chokerende/deprimerende som ansvarsbevidst veluddannet voksen at blive udsat for den mangel på respekt. (Tror de man er idiot? Svaret må ofte være et ja).

- Det er lammende, at man ikke blot mister sin gode erhvervsevne, ægtefæller og venner (som forsvinder når folk er syge længe nok), men at man også 'parkeres' i årevis, mens det forlyder at kommunen er i færd med at se på ens sag.

God kamp for retfærdighed
- Selv om den blot er henlagt. GODT at du formår at hanke op i dig selv! Og hvis du ikke allerede har gjort det, så forbered dig til fingerspidserne med dokumentation (kopi af korrespondance, breve du aldrig fik svar på osv) til når du evt møder en rep. fra Borgerrepræsentationen eller en advokat. Go kamp, skriver Gira R. i sin kommentar og B.N. har også en lang og dårlig oplevelse med systemet:

- Og til Lehnert kan jeg kun nikke genkendende til din afmagt i systemet.

- Jeg har kæmpet mod det i 12 år og er stadig ikke afklaret. Har nu måtte have privatrådgiver til at køre min sag så nu kan jeg kun vente på et udfald

- Jeg har slidgigt i ryg og hofte og forhøjet blodtryk samt hjerte flimmer og skæv hofte og født med klumpfod .har været igennem 6arbejdsprøvninger og gået på ryg center og har selv betalt for akupunktur . Og må nu leve med en mindre depression og tager 27 piller om dagen,så Lehnert du er ikke ene om at kæmpe for retfærdighed som vores regering jo blæset på.

Men hvad mener du? Kan det være rigtigt, at man skal hyre privat hjælp for at trænge igennem og at systemet først reagerer, når man går til pressen?

B.N mener at mange kan have gavn af at læse Jørgen Lengers 'Tolv gode regler når man vil begå socialbedrageri' på Modkraft.dk og den erfarne Lenger - der har arbejdet i Muskelsvindfonden, i Århus Kommune OG siddet i Folketinget, mener at hans beskrivelse af kommunernes 'socialbedrageri over for borgerne',stadig er gældende.

Kommuner lærer bedrageri af hinanden
- Med jævne mellemrum dukker der historier op om, at socialbedrageri er tiltagende. Ud fra hvad jeg selv oplever i mit job, kan jeg kun bekræfte det. Vi oplever oftere og oftere, at der snydes med sociale ydelser, og snyderiet ser ud til at være sat i system.

- Det er desværre vanskeligt at bekæmpe dette socialbedrageri, for det er straffrit, og lovgiverne har oven i købet forsynet kommunerne med incitamenter, så de belønnes for at begå socialbedrageri over for borgerne. Selv når de afsløres, får de lov at beholde byttet, hvilket er en ganske usædvanlig konstruktion i strafferetten. Normalt inddrages gevinster, der er opnået ved lovovertrædelser.

- Formen og omfanget varierer fra kommune til kommune; men der er alligevel mange fælles træk, som tyder på, at kommunerne lærer af hinanden.

Lengers 12 gode regler ser sådan ud:

Regel nr. 1: Gør det vanskeligt at komme i kontakt med kommunen.

Regel nr. 2: Undgå så vidt muligt at borgeren overhovedet ansøger.

Regel nr. 3: Glem eller gem tidsfrister for sagsbehandlingen.

Regel nr. 4: Ansæt for få sagsbehandlere.

Regel nr. 5: Find en forkert paragraf og giv afslag.

Regel nr. 6: Gentag den samme fejl.

Regel nr. 7: Afprøv lovgivningens grænser.

Regel nr. 8: Skriv altid, at der er sket en individuel vurdering.

Regel nr. 9: Hvad der er sparet under en ankesag er tjent.

Regel nr. 10: Sørg for, at ankemyndigheden ikke bare kan ændre afgørelsen.

Regel nr. 11: Undlad at følge ankemyndighedens afgørelse fuldt ud.

Regel nr. 12: Husk, at ankesystemet er for de stærke.

Har du andre eksempler på, hvordan systemet snyder borgerne?