Tror de ejer det hele: Derfor flytter jeg mig ikke for gravide eller barnevogne

Graviditet er hverken en sygdom eller et handicap, og derfor berettiger det dig ikke til særbehandling, skriver Jannik N, der iøvrigt synes der er mennesker nok på kloden

Disse kvinder ville blive nødt til at give plads, hvis de mødte Jannik. Men nu er der tale om svenske kvinder og billedet er fra 2001, så chanchen er nok ikke så stor. Foto: Jens Dresling
Disse kvinder ville blive nødt til at give plads, hvis de mødte Jannik. Men nu er der tale om svenske kvinder og billedet er fra 2001, så chanchen er nok ikke så stor. Foto: Jens Dresling

- Hvorfor tror gravide og småbørnsforældre altid at de og deres afkom er universets centrum, og at alle andre bør kaste sig for deres fødder?

- Jeg har ikke noget imod at give plads til ældre og gangbesværede, da de selv er uforskyldte i deres situation.

- Men at du har valgt at sprede ben og få børn er udelukkende din egen beslutning, og derfor må det stå for egen regning.

- Det er ikke noget, som andre skal belemres med.

- Graviditet er hverken en sygdom eller et handicap, og derfor berettiger det dig ikke til særbehandling.  

At få børn er en selvoptaget handling
Sådan indleder Jannik N et brev til nationen! om at tage og vise og især forvente hensyn når man færdes i det offentlige rum. Jannik - som er klar over, at hans brev er 'lidt kontroversielt' er ikke meget for vise sig ansigt, men nationen! kender hans fulde navn  - og vil gerne lægge spalteplads til en debat om gravide og småbørnsforældres opførsel.
Jannik skriver, at han blev provokeret og inspireret da han faldt lige over dette debatindlæg i Politiken fra en gravid kvinde: Hvornår blev danskerne så uhøflige? Hans eget debatindlæg fortsætter således:

- I øvrigt er det at få børn ikke nogen bedrift, men derimod blot en egoistisk og selvoptaget handling. Specielt i disse tider med overbefolkning og ressourceknaphed.

- Vi udpiner jorden totalt for dens ressourcer og er godt i gang med at grave vores egen grav.

Så du fortjener ingen klapsalve
- Alligevel har dem der sætter flere mennesker i verden og dermed forværrer situationen en eller anden opfattelse af, at de fortjener klapsalver.

- Det eneste du har formået, er at belaste en i forvejen hårdtprøvet planet yderligere og sørget for, at dit barn går en usikker fremtid i møde. Og du har udelukkende gjort det for din egen skyld. - Fordi du selv mener, at dine gener er så vigtige at de bare må og skal videreføres. Også selvom dit barn så kommer til leve i en verden uden adgang til rent drikkevand og andre fornødenheder.

- Hvorfor skal jeg bifalde eller respektere sådan en beslutning? Du har hverken gjort dit barn eller os andre en tjeneste ved at sætte det i verden.   

Og opfør dig for resten ordentligt
- Desuden er især småbørnsforældre selv utrolig ubehøvlede i det offentlige rum.

- Tag f.eks. mødre med barnevogne, som tror at de har eneret på fortovet. De tøver ikke med at køre ind i fodgængere og nægter, at give bare en lille smule plads til andre.

Og gør dig fortjent til respekt
- Når man tager den opførsel i betragtning, så er det jo pludselig ikke så sært, hvorfor at der måske så er nogle, der ikke gider at afgive deres plads i bussen eller toget til en gravid eller en kvinde med barnevogn.

- Respekt er en tovejs gade. Det er ikke noget, som man bare får forærende, men noget man gør sig fortjent til.

- Og ja, det gælder også gravide og folk med små børn, skriver Daniel, der gerne vil vide om han er den eneste, der tænker sådan?

364 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere