Tror det begyndte sådan her: 'Far er et røvhul, han slår altid'

På bare tre år er der sket en firedobling i antallet af gange, hvor omsorgssvigt, vold i hjemmet eller overgreb mod børnene er angivet som årsag til en underretning. Politiken har mødt en familie, der tror, at mistanken mod dem skyldes kortspillet 'røvhul'.

Hvor meget - eller hvor lidt - skal der til for at forældre bliver mistænkt for at slå eller misrøgte deres børn? Arkivfoto: Kin Agersten
Hvor meget - eller hvor lidt - skal der til for at forældre bliver mistænkt for at slå eller misrøgte deres børn? Arkivfoto: Kin Agersten

- Massiv respekt til familien som står frem.

- En familie som fortjener opbakning og beundring fra os alle; samt vores stålfaste insisteren på at ændre et nærmest uhyggeligt udansk system.

- Et system vi kun kender fra den mest dystopiske litteratur og de mørkeste kapitler af historien; et system, der var konstrueret forkert fra starten.

Ikke noget vi kan være stolte af
- Dette værdiforskruede system er ikke en del af dét Danmark, der gør os borgere stolte.

- Vores politikere skal være sit ansvar bevidst og have viljen til at erkende fejl hvor fejl er begået og rette dem - uanset partifarve. Hellere i dag end i morgen.

Sådan skriver John N i en populær kommentar (47 likes) på Politikens Facebook-profil, skrevet om den voldsomme vækst ,der er sket i antallet af underretninger til kommunerne om omsorgssvigt, vold i hjemmet eller overgreb mod børnene.

Faderen slår altid børnene - når de spiller 'røvhul'
I 2015 blev de alvorlige mistanker brugt 10.588 gange i underretningssager. I 2018 var tallet 44.075, og Politiken har talt med en familie, der i maj måned sidste år fandt ud af, de var genstand for en voldsunderretning. Og som fik en undskyldning fra kommunen i sidste uge.

Familien fortæller selv, at de tror at hele sagen skyldes, at faderen hader at tabe, når familien spiller kort. Og at de spillede kortspillet 'røvhul' i den periode, de blev 'underrettet':

- Hans datter gik gennem skolegården og sagde noget i retning af: Min far er et røvhul, han slår altid Jacob og mig, skriver Politiken, og spørger derefter forældrene om de 'helt inderst inde tror, at det er det, som har forårsaget det her?':

- Det gør vi faktisk, siger moderen, og kigger man på indholdet af de øvrige Facebook-kommentarer, der er skrevet på Politikens-profil, så er det godt, at de står frem:

Kæmperespekt og lette at manipulere
- Kæmpe respekt for denne familie, der magtede at tage kampen op mod et monster. Og også tak for at lade os andre vide om den, skriver Bettina H, og Nanna I skriver - med henvisning til ’overgrebspakken’, der blev vedtaget i 2013, og betyder at alle borgere har en underretningspligt, mens fagpersoner, der arbejder med børn, har en skærpet pligt, der betyder, at de kan komme i fængsel, hvis de ikke underretter i tide - at børn er vanvittig nemme at manipulere med:

- Det er jo tydeligt, at der er en fuldstændig absurd skævvridning i systemet, hvis den såkaldte overgrebspakke nu forsager problemer med modsat fortegn og at kommunalarbejdere nu anmelder for at redde deres egen røv, uden at overveje hvor kolossale konsekvenser det kan have for en familie.

- Der skal selvfølgelig tages hånd om situationer, hvor der virkelig er alvor og hold i underretningen, men det her er jo dybt foragteligt.

- Min største medfølelse og respekt for familien, skriver Nanna, men hvad tænker du?

Indvandrer-far tæsker datter: Mistanke om intimbarbering