Tv-serien Chernobyl virkede ikke: Flere unge vil have a-kraft

I 2018 udgjorde kernekraftproduktion 42 procent af Sveriges elproduktion. Og spørger man svenskerne - også de unge - så er rigtig mange parate til at få bygget flere atomkraftværker

Tv-serien Chernobyl er en dyster omgang, men det afskrækker ikke unge svenskere. Få et smugkig på serien her. Video: HBO.
Følg nationen!

– TV-serien Chernobyl har ikke haft den forventede skræmmeeffekt.

- Unge mennesker i dag er belæste og kan sætte de negative sider ved kernekraft og hvordan de fremstilles i en TV-serie i perspektiv.

- De har indset, at kernekraft i kombination med vedvarende energikilder er nødvendige for at møde fremtidens behov.

43 procent af svenskerne er parate til at bygge flere atomkraftreaktorer, og 35 procent synes, man skal fortsætte med at bruge de reaktorer, man har i dag. Kun 11 procent vil afvikle a-kraften. Arkivfoto: Kim Agersteen
43 procent af svenskerne er parate til at bygge flere atomkraftreaktorer, og 35 procent synes, man skal fortsætte med at bruge de reaktorer, man har i dag. Kun 11 procent vil afvikle a-kraften. Arkivfoto: Kim Agersteen
 

Kun 11 procent vil afvikle akraft
Sådan siger Mattias Lantz fra svenske analys.se om en spritny måling fra opinionsmålingsinstuttet Novus, der viser, at atomkraft-støtten blandt svenskere er vokset voldsomt - og at andelen af borgere, der vil afvikle a-kraft, er nede på 11 procent.
Sidste år ville 20 procent afvikle atomkraften. Især de unge har flyttet sig - for to år siden ville 30 procent af svenskere under 30 år afvikle kernekraft. Den andel er nu nede på 13 procent.

Fysiklærer anmelder TV-serien Chernobyl: 12 for drama, 02 for fakta

Energiselskabet Vattenfall - som ejer syv svenske kernekraftreaktorer - skriver på deres hjemmeside, at 42 procent af den svenske elproduktion kommer fra kernekraft (2018), og i den nye måling fra Novus er hele 42 procent parat til at bygge flere reaktorer. 35 procent synes, man skal bevare det antal, der er i dag.

Midt i klimakrise: Frankrig vil bygge seks nye atomreaktorer

Atomkraft er vigtig for Frankrig
Ifølge avisen Le Monde har Macrons regering nemlig bedt det franske elektricitetsvæsen EDF om at planlægge opførelsen seks nye EPR-reaktorer (European Pressurized Reactor), som er udviklet i Frankrig på grundlag af erfaringer med de eksisterende 58 reaktorer.

De første to EPR på hver 1750 MW er i drift i Kina, og to er på vej i Europa, skriver MITs Technologyreview, og EDF lagde dagen efter atomnyheden en video på Facebook om, hvor grønne de er, og hvor meget atomkraft betyder for Frankrig. Hvad tænker du?

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU