Ubehageligt: Drenge og piger bader nøgne sammen til skolesvømning

- Kroppen er naturlig, og jeg tror ikke ungerne tænker over det, siger skolens rektor

På Dysjaland skole er det ikke kun i klorvandet, at børnene bader sammen. (Arkivfoto: Colourbox)
På Dysjaland skole er det ikke kun i klorvandet, at børnene bader sammen. (Arkivfoto: Colourbox)

Debatten raser i de danske medier, efter det kom frem, at Hovedstadens Svømmeklub tilbyder kønsopdelt svømmeundervisning, for at få nydanske piger til at hoppe i bassinet.

Men det er ikke kun i Danmark, at debatten om køn og svømmehaller kører.

I vores naboland Norge, diskuteres det lige nu, hvorvidt drenge og piger skal bade sammen. Men her er det ikke en diskussion om, hvorvidt de skal i det samme bassin, men om de skal stå nøgne under de samme brusere, før og efter de har været en tur i det klorholdige vand.

På Dysjaland-skole lige syd for Stavanger bader skolens 1. klasses elever sammen, efter de har haft svømmeundervisning, og det har skabt heftig debat, og både lokalavisen Solabladet, Bergens Tidende og Aftonbladet har skrevet om den lille skole.

Kroppen er naturlig
- Det er af praktiske årsager, at vi gør det. Det er bare små grupper på otte elever, som har svømning samtidig, når eleverne går i 1. klasse, så det er ikke nødvendigt at dele dem op i to store garderober, siger skolens rektor, Atle Tanum til Ekstra Bladet.

- Vi må ikke sygeliggøre det. Kroppen er naturlig, og jeg tror ikke ungerne tænker over det. Vi har aldrig haft elever eller forældre, der har reageret på det før.

Men siden det kom frem, at skolen lader eleverne bade sammen, har reaktionerne været mange.

Forældrene burde være informeret
- Det er ubehageligt. For mig er det ikke naturligt, at førsteklasseselever skal bade sammen med det modsatte køn. Jeg synes, at de er for store til det, siger Alice Frantzen, der er mor til en elev i 1. klasse på skolen.

Hun anede ikke, at det foregik sådan, og ville gerne, at skolen havde informeret forældrene om det.

- Jeg ved ikke om det er fordi, at folk ikke turde sige noget, eller om det er fordi, at de synes det er helt i orden, siger hun til Solabladet.

Danskerne er i mod kønsopdelte svømmerhaller, hvor muslimske piger får lov til at bade uden tilstedeværelse af drenge og med tildækkede ruder. (Arkivfoto: Linda Johansen / Polfoto) nationen Danskerne imod kønsopdelte svømmehaller: 'Det er middelalderlig forkrampethed'

Drop kønsopdelingen
I Danmark er størstedelen af nationen!'s læsere rasende over, at Hovedstadens Svømmeklub tilbyder kønsopdelt svømning til muslimske piger. Og vores naboer nordpå, er tilsyneladende enige i at kønsopdeling er en dårlig idé.

For selv om forskellen ikke er så markant som i Danmark, så mener de fleste nordmænd ikke, at der er nogen grund til at skille drenge og piger ad, når de bader før og efter svømning, når de ikke er ældre end elever i 1. klasse.

Således svarer omkring 58 procent, at det er i orden, at drenge og piger bader sammen i en afstemning på bt.no.

Er det i orden, at 1.klasses elever bader sammen? spørger norske BT. Ja, svarer lidt over halvdelen af nordmændene. (Foto: BT)
Er det i orden, at 1.klasses elever bader sammen? spørger norske BT. Ja, svarer lidt over halvdelen af nordmændene. (Foto: BT)

Børn med indvandrerbaggrund i alderen 5-12 år får kønsopdelt svømmeundervisning i Tingbjerg for slørede ruder. Svømmedirektøren mener at have fundet 'opskriften på integration'. (Arkivfoto: Linda Johansen/Polfoto) Samfund Svømmedirektør om kønsopdeling: Derfor gør vi det

- Hallo, vi taler jo om børn i 5-6-års alderen. De går jo nøgne på stranden og spankulerer rundt, uden at nogen reagerer, skriver Tronn S. i en kommentar på facebook.

- Jeg ser ikke noget problem i det. Jeg går på privat svømmekursus med min søn på 6 år, og der kommer mange fædre og døtre som også bader sammen i herregarderoben. Det er voksne, der skaber de her situationer, ikke børnene, skriver Rune J.

- Vi må ikke blive hysteriske, det er jo bare små børn. Det er voksne der skaber tabuer og frygt hos små børn. Den dag kroppen ændrer sig, bliver det mere naturligt at skille drenge og piger fra hinanden, skriver Birger B.

Men hvad synes du?

For et par måneder siden skrev en dansk mor om de lege, hendes søn blev tvunget til at deltage i. Det skabte også en del debat:

nationen Nødråb: Søn på 4 år vil ikke ha' stor drengs tissemand i munden

262 kommentarer
Vis kommentarer