Annonce:
Annonce:

Usynlig: Pas på den indre coronabetjent

Sundhedsstyrelsen husker danskerne på, at der kan være gode grund til, at en person ikke bærer mundbind, og at årsagen ikke altid er synlig.

Borgere, der ikke kan anvende mundbind eller visir må ikke
bortvises eller blive nægtet adgang, skriver Sundhedsstyrelsen, men hvad synes du? Arkivfoto: Ole Lind
Borgere, der ikke kan anvende mundbind eller visir må ikke bortvises eller blive nægtet adgang, skriver Sundhedsstyrelsen, men hvad synes du? Arkivfoto: Ole Lind
Annonce:
Følg nationen!

- Jeg vil skyde på, at der er omkring 100.000 danskere, der ikke vil kunne bruge et mundbind, og det kan blandt andet skyldes, at man har astma eller andet, der gør, at man ikke kan trække vejret ordentligt igennem et mundbind.

- Derudover kan man simpelthen også være allergisk overfor et mundbind.

- Jeg vil opfordre alle til ikke at være for meget coronabetjente.

- Det kan jo være, at der er en grund til, at et menneske ikke har mundbind på.

Klager: Diskuterede mundbind med betjente i én time

Det er mit ansvar at passe på mig selv
Sådan siger Anne Holm Hansen, vicedirektør hos astma-allergi Danmark til DR Nyheder, om de folk, der kan finde på at påtale borgere, der ikke bærer mundbind i f.ex. tog, busser, supermarkeder, uddannelsesinstitutioner, barer osv.

SuperBrugsen klar til at smide kunder væk

Annonce:

Og ser man på de mere end 1200 kommentarer, der er skrevet på licensgigantens Facebook-profil, så er der rigtig mange, der er enige i, at folk uden mundbind, skal have lov til at gå i fred:

- Jeg vil ikke påtale det, for det er mit ansvar, at passe på mig selv og ikke mit ansvar, hvad andre gør.

- Desuden ved man aldrig om det er én som er undtaget. Jeg ved, at folk snyder, men jeg vælger at tænke det bedste om andre.

- Vi skal generelt lad være at spille politimand over for andre, for så bliver det først en hård tid.

Så jeg går i en stor bue udenom
- Hvis du er bange for at blive smittet med virus, så hold selv afstand, køb ind på nettet, vask- og afsprit dine hænder, skriver Carrie A i en kommentar, der har fået 181 likes eller hjerter - og Peter N er heller ikke 'corona-betjent':

- Nej.

- Jeg går i en stor bue udenom.. og tænker det er utroligt at danskere stadig har svært ved at følge sundhedsstyrelsen anvisninger, skriver Peter N.

Annonce:

nationen! har tidligere bragt et par breve fra Daniel, der har problemer med andre borgeres reaktioner, selv om han har sin læges ord for at han er fritaget. Og en far har kontaktet nationen!, fordi hans datter .- som ikke kan bære mundbind - blev afvist, da hun ville ind på skolen. Og derefter blev sendt hjem på tre dage pga af konfliktskabende opførsel.

Må ikke bortvises eller nægtes adgang

Et mundbind må ikke føre til betydeligt ubehag for den, der har det på, eller påvirke funktionsevnen, og skal som udgangspunkt kun bruges af personer, der selv kan tage det af og på, og hvor det kan slutte tæt til ansigtet.

Derfor gælder der en række undtagelser i forhold til, hvem kravet om mundbind omfatter. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at følgende personer kan undtages for krav om mundbind:

Børn under 12 år. Sundhedsstyrelsen fraråder ikke decideret mundbind til børn. Det vigtige er blot, at de er store nok til, at det ikke sidder for løst på barnets ansigt, og at de selv kan tage det af og på. Små børn bør ikke bruge mundbind, da der kan være risiko for kvælning.

Borgere med fysiske eller mentale forhold, som forhindrer korrekt brug eller forhindrer udførelse af vigtige funktioner. Dette kan være personer med fx nedsat syn- eller høreevne, udviklingshæmning, lammelser, hjerneskade, demens eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir, fx fordi at mundbindet ikke slutter tæt, ikke kan anvendes efter hensigten eller forhindrer udførelse af vigtige funktioner såsom mundbetjent kørestol mv.

Borgere som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind. Nogle vil opleve, at mundbindet forværrer allergi, giver eksem eller forværrer anden hudsygdom. Hos andre kan det give vejrtrækningsproblemer eller forværre symptomer hos personer, der har angst eller vejrtrækningsbesvær, fx KOL. Mundbindet skal generelt fjernes, hvis der opstår svære gener og ubehag, som fx vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser mv.

Der skal ikke forelægges dokumentation, som fx en lægeerklæring , for at en person af den ene eller anden grund ikke kan anvende mundbind eller visir, og der skal ikke påkræves et krav om dette, hverken i kollektiv transport, på restauranter, museer og i detailhandlen mv. Borgere, der af ovenfor nævnte grunde ikke kan anvende mundbind eller visir må ikke bortvises eller blive nægtet adgang.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

En app eller et kort
En intern undersøgelse fra Dansk Jernbaneforbund viser ifølge TV2 Øst, at hele 84 procent af togpersonalet har oplevet konflikt med passagerer, der ikke vil bære mundbind i toget. Og Mikkel Channo Jessen, der er fællestillidsrepræsentant for togpersonalet i DSB, mener at de situationer kunne undgås:

- Vi synes, at der skulle være en ordning, hvor man blev godkendt af sin læge, som man så kunne vise via en app eller et lille kort eller lignende.

- Det skal vise, at man er fritaget, uden at der står noget nærmere om den lægelige årsag, siger Mikkel Channo Jessen til TV2 Øst, men hvad siger du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: