Utryg: Ingen vaccine til rollator-Bjarne

Danmark er ved at løbe tør for influenza-vaccine, selv om Statens Seriminstitut har købt 600.000 flere end normalt. Og nu er Bjarne ur

Min læge kan ikke hjælpe og apoteket siger, de er løbet tør. lyder det fra gangsbesværede og KOL-ramte Bjarne, der ikke nåede at få en influenza-vaccine. Privatfoto
Min læge kan ikke hjælpe og apoteket siger, de er løbet tør. lyder det fra gangsbesværede og KOL-ramte Bjarne, der ikke nåede at få en influenza-vaccine. Privatfoto
Følg nationen!

- Jeg er 64 år og har KOL.

- Jeg bruger rollator og scooter når jeg skal rundt.

- Derfor er jeg i risikogruppen for influenza og jeg plejer at blive vaccineret om efteråret.

- Men nu er der åbenbart ikke nok vacciner, så hvad skal jeg nu gøre?

Amatørerne har bestilt for lidt
Sådan indleder Bjarne P. et brev til nationen! om være sårbar og for sent ude, og nu kunne konstatere, at hans nærområde er mere eller mindre støvsuget for influenza-vaccine.

Læge slår alarm: Løbet tør for vaccine

I går skrev en praktiserende læge til nationen! om samme problem, og myndighederne opfordrer alle raske og sune borgere til at undlade, at lave sig vaccinere, så de sårbare og kronisk syge, kan få de vaccinere, der eventuelt gemmer sig rundt omkring. Bjarnes brev - som Danmarks Apotekerforening kommenterer nedenfor - fortsætter nemlig således:

Tænk lidt på os andre
- Jeg har mere eller mindre været i selvisolation i fem måneder, fordi jeg er bange for at få corona, og nu hvor jeg ikke kan få min influenzavaccine, er det endnu mere utrygt at gå ud.

- Hvad er det for nogle amatører, der ikke har bestilt nok vaccine hjem?

- Min læge kan ikke hjælpe og apoteket siger, de er løbet tør.

- Dem der er sunde og raske kunne godt lide tænke på os andre, fortsætter Bjarne, og Danmarks Apotekerforening bekræfter i et svar til nationen!, at situationen er beklagelig:

Apotekerforening kan ikke købe flere
- Det er rigtigt, at der er en generel mangel på influenzavacciner i år, fordi interessen har været ekstraordinær stor. Det gælder i Danmark og internationalt.

- Derfor er flere apoteker, læger og andre ved at løbe tør for vacciner, og det er desværre ikke muligt at købe flere vacciner hos Statens Seruminstitut, der står for indkøb og distribution i Danmark.

Alle kunne have ønsket sig flere
- Det er beklageligt, og alle kunne have ønsket sig adgang til flere vacciner. Heldigvis er næsten alle influenzavaccinationer givet til sårbare borgere i risikogruppen.

- Situationen er indlysende et resultat af Covid-19 pandemien, som først tog fart efter, at SSI havde lagt ordren på den danske andel af vacciner, der i år er 1,6 mio. doser, hvilket er 600.000 flere end sidste år, skriver Danmarks Apotekerforening.

Opfordring fra myndighederne: Gem vaccinen til de udsatte

Bjarne kalder de ansvarlige for amatører, og lægen, der skrev til nationen! i går, ville have sundhedsministeren til gribe ind, så de resterende vacciner, kan gå til sårbare danskere, men hvad tænker du?

De her skal forrest i vaccine-køen

Følgende grupper er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

  • Alle personer, der er fyldt 65 år
  • Personer med visse kroniske sygdomme
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Svært overvægtige
  • Andre personer i særlig risiko
  • Førtidspensionister
  • Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers