Annonce:
Annonce:

Utryg nabo: Det er kæmpebygninger

i morgen er der borgermøde i Rønne om projekt Energiø Bornholm - der efter planen skal levere strøm til både Danmark og udlandet. Ikke er alle jubler

Der bliver talt om at Energiø Bornholms landanlæg bliver op til 25 meter højt. Det er ikke helt populært hos alle. Screenshot: Bornholms Regions Kommune
Der bliver talt om at Energiø Bornholms landanlæg bliver op til 25 meter højt. Det er ikke helt populært hos alle. Screenshot: Bornholms Regions Kommune
Annonce:
Følg nationen!

- Sæt i gang.

Sådan skriver Dennis F. i en kommentar på TV2 Bornholms Facebook-profil om det kommende landanlæg, der skal bygges lidt syd for Rønne i forbindelse med gigant-projektet Energiø Bornholm, der med hundredevis af vindmøller placeret rundt om Bornholm, bl.a. skal levere strøm i mængder svarende til 3 millioner husstande.

Bornholm skal fungere som en fysisk energiø med tilknyttede havvindmølleparker placeret indtil 15 km syd og sydvest for Bornholm.

Havvindmølleparkerne vil producere 3,2-3,8 GW strøm om året fra 2030 - det er svarende til tre millioner husstandes strømforbrug.
 
Strømmen fra havvindmølleparkerne samles og føres direkte videre fra energiøen til andre steder i Danmark og nabolandene.

Strømmen fordeles altså til elnettet i Danmark og direkte til udlandet, så både husstande og erhvervsliv – lokalt og nationalt - får adgang til grøn energi.
 
På sigt kan energiøerne tilkobles teknologier, der kan lagre eller omdanne den grønne strøm til for eksempel grønne brændstoffer (gennem såkaldt 'Power-to-X').

Det vil på den måde blandt andet gøre det muligt at implementere grønne brændstoffer i biler, busser, lastbiler, traktorer og fly. Denne lagring og omdannelse af grøn energi vil kræve et elektrolyseanlæg, som placeres på land.

Kilde: Energiøbornholm.dk

Ingen grund til bekymring
I morgen er der stort infomøde om Energiøen i Søndermarkshallen, Åkirkebyvej 136 Rønne. Arrangøren lover kaffe og 'lidt sødt' og Dennis er ikke den eneste, der glæder sig:

- Energiøen er en unik mulighed for, at vi sammen kan skabe et bæredygtigt samfund med nye erhverv, nye jobs, nye uddannelser og nye muligheder for vækst på Bornholm, siger Bornholms borgmester i invitationen. men netop byggeriet af landanlægget, skaber debat:

 

Annonce:

Det kommer meget tæt på
- Jeg bliver meget, meget berørt. Det kommer meget tæt på - det er kæmpe bygninger - og det kommer helt sikkert til at genere vores dagligdag, siger en borger, der helt ufrivilligt ser ud til at blive tæt nabo til det nye anlæg til TV2 Bornholm og på TV-stationens Facebook-profil er der heller ikke meget jubel:

Ligner en 'dødssejler uden lige'

Spørg lige hvad folk synes
- Taget i betragtning, hvor lidt Bornholm får ud af det - kontra hvor mange der bliver påvirket - så læg det i Køge bugt istedet, skriver Michael J., der har fået  12 likes. Og Erik M. har fået flere til at grine af den her kommentar:

- Ingen grund til bekymring.

- El-selskaberne beskriver jo hvordan, det vil forskønne naturen og ligefrem fremme miljøet. Der bliver jo flotte vandrerstier igennem dalen mellem de kun 25 meter høje bygninger.

Annonce:

Kan man høre grøn strøm?
- Her kan man lytte til den grønne strøm, som vil summe højt og klart. Måske i tåget vejr vil man kunne fornemme den stille sitren i kroppen som den dejlige højfrekvente snurren, der vil opstå, kan frembringe, skriver Erik M, og nationen! har fået et telefonopkald fra en af de borgere, der får udsigt til landanlæggets op mod 25 meter høje bygninger.

Borgeren ønsker at være anonym, men bad om, at nationen! spurgte læserne, hvad de mener om Energiø-bornholm projektet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: