Varmede konens bil op på privat vej: Fik spritbøde på gårdspladsen

Verner Frederiksen har i 766 dage forsøgt at få en ordentlig forklaring

En mand varmer en vinterdag sin kones bil op. Han tester den tillige efter løfte herom på deres private markvej.

Politiet kommer forbi. Politet kører ind, tager manden for spirituskørsel. Med bødeforlæg, tre års frakendelse af førerbeviset og udsigt til flere års tovtrækkeri med Retsdanmark om sagen til følge.

- Jeg forstår det ikke, siger Verner Frederiksen.

60-årige Verner Lindhoff Frederiksen bor ude på landet på Møn. Her har han et værksted, hvor han reparerer forskellige ting, der indeholder en motor. 'Kostervejens Skov- og Haveservice' ligger vest for Lendemarke ved Stege. Virksomheden drives fra Verners  landejendom, der også tjener som familiens bolig. Boligens afstand fra amtsvejen er ca. 200 meter. Og 50 meter før vejen er der en bom.

Den 10. februar 2013 havde det sneet. Trods en søndagsfrokost med øl og snaps ryddede Verner om formiddagen den lange indkørsel for sne med sin gummiged, således at der ville være adgang for kunderne til ejendommen den følgende hverdag. Verners kone bad ham checke, om hendes bil, der stod begravet i sne, var køreklar til næste dag.

At politiet har tid: Jan og konens morgendyt gav bøde på 1000

- Den kørte fint, jeg havde under arbejdet med snerydningen åbnet bommen, og jeg vendte bilen før amtsvejen og kørte tilbage, og så var politiet pludselig med, siger Verner.

Verner skulle puste i 'ballonen'. Betjentene var ligeglade med, at det var privat vej. Færdselsloven går til postkassen hævdede de. Og Verner havde en promille på 1, 31.

Herefter fulgte 'tilkendegivelsen' om spirituskørsel med ubetinget frakendelse af førerretten i 3 år og en bøde på 1500 kroner. Verner har betalt.

Men Verner Lindhoff Frederiksen undrer sig. Derfor har han forsøgt at få svar fra relevante myndigheder på, hvad der er ret i denne sammenhæng. Han har trods alt sin virksomhed på spil.

Men svarene er ikke sådan at få. Det er ikke fordi Verner ikke har spurgt. Han har brevvekslet frem og tilbage med henholdsvis Sydsjællands Politi, Statsadvokaten og Rigsadvokaten gennem mere end et par år med lange ventetider på svar.

I alt 766 dage.

- De kan ikke engang svare på, hvorfor jeg kun får en bøde på 1500 kroner, det er jo alt for lidt i forhold til, hvad man normalt vil få for spirituskørsel, siger Verner.

Konen styrede - men manden fik spritbøden

-Jeg havde heller ikke kørekort med, sikkerhedssele på eller lys på bilen, og det fik jeg ikke bøder for. Det var meget mærkeligt politiarbejde, siger Verner: - Jeg har spurgt, hvorfor, hvorfor, hvorfor, om det ene og andet, og nu har jeg en regnskov af en sag, men ikke noget svar.

En Verners kunder, tidligere PET-chef, jurist Ole Stig Andersen, har hjulpet ham med sagen. Han finder det særligt bemærkelsesværdigt, at statsadvokaturen så sent som i januar pludselig hævder, at det hele skyldes, at Verner havde til hensigt at køre ud på amtsvejen.

- Havde politiet ment dette, så burde man have sigtet Verner for forsøg på spirituskørsel, og bøden ville have været meget anseelig. Der er forskel på at have en for høj promille på sin private markvej og at køre spirituspåvirket på offentlig vej. Og det er krænkende for Verner, der ikke kan forsvare sig, at rette denne beskyldning mod ham, mener Ole Stig Andersen.

Sidste nyt i sagen er, at Verner har skrevet til justitsminister Søren Pind. Justitsministeriet har sendt sagen videre til Transport- og Bygningsministeriet, hvorunder færdselsloven hører.

Verner Frederiksen vil - med støtte fra Ole Stig Andersen - dog hævde, at sagen i dag har mest med retspraksis - eller mangel på samme - at gøre. Og han mangler stadig svar.