Annonce:
Annonce:

Vil bygge 26 kæmpevindmøller i Øresund

Hvad siger du til en moderne havvindmølleoark med en højde på op til 220 meter til øverste vindespids - lidt højere end Turning Torso-skyskraberen i Malmø og pylonerne på Øresundsbroen - der vil derfor kunne ses i horisonten fra det meste af kysten langs Køge Bugt, det sydlige Amager og den svenske kyst syd for Øresundsbroen?

En ny vindmøllepark i Øresund? Illustration: Niras/Hofor
En ny vindmøllepark i Øresund? Illustration: Niras/Hofor
Annonce:
Følg nationen!

- Først forurenet slam - og nu vindmøller ...

Sådan skriver Niels L. i en kommentar på SN.dk's facebookprofil om Hovedstadens Forsyningsselskab Hofors plan om at sætte 26 kæmpevindmøller - eller 45 lidt lavere vindmøller op i det sydlige Øresund - 10 kilometer fra Amagers sydspids.

 

Københavns losseplads
Placeringen af vindmølleparken er ifølge Hofor udvalgt efter en nøje afvejning, hvor der blandt andet er taget hensyn til afstand fra kysten, nærliggende Natura 2000-områder, skibstrafikken i Øresund samt lufttrafikken i den nærliggende lufthavn. Men ligesom Niels er Nikolai H. ikke begejstret:

- Køge er blevet hovedstadens losseplads. 

- Er der ikke mere plads på Amager, skriver Nikolai i en anden facebookkommentar.

Annonce:

Møde i aften
Der er ikke nogen positive kommentar om vindmølleprojektet på SN'sfFacebookside, men en spørgeundersøgelse gennemført af Megafon i foråret 2021 på vegne af Hofor viste, at 72 procent af de flere tusinde respondenter enten er positive eller meget positive over for Aflandshage-projektet.

I aften er der digitalt informationsmøde om projektet. For at sikre, at så mange som muligt fra et stort geografisk område kan deltage, bliver mødet afholdt digitalt.

Kan lave strøm til 300.000 husstande fra 2025
Hvis myndighederne på baggrund af miljøkonsekvensrapporten og høringen vurderer, at der kan bygges vindmøller, forventer Hofor, at møllerne kan stilles op, så de kan producere grøn strøm fra 2025.

nationens! klimarevsere Ib og Søren, som bl.a. har skrevet indlæggere Helt håbløst: Projekt til 200 milliarder søger folk  - Jubler: Sådan får vi el-regningen ned - Langer ud: Tøsedrenge og Stort problem kl. 16.34 i dag, synes dog, at folk skal læse med her – inden der bliver bygget flere vindmøller i Danmark:

Vindmøller stjæler vind

Den nuværende grønne omstilling er baseret på en voldsom udbygning af de danske havvindmølleparker, således at vi i 2030 må forventes at have i alt ca. 14 GW havvindmøller i de danske farvande mod nu 2,3 GW. Seks gange flere end i dag!

Vore nabolande omkring Nordsøen har tilsvarende store planer om udbygning af deres havvindmøller, hvorfor store dele af Nordsøen vil blive tilplastret af havvindmølleparker.

Kloge miljøbevidste politikere og lovgivningen kræver, at store tekniske projekter underkastes en nøje forhåndsvurdering af disses effekt på flora, fauna og miljø generelt for at sikre mod skadevirkninger. Vi er ikke bekendt med, at dette er sket i danmarkshistoriens hidtil største og dyreste projekt til en pris af 200-250 milliarder kroner.

Danske sejlbådsejere har gennem mange år erfaret, at sejlads fra et frit farvand til læsiden af vindmøller/vindmølleparker medfører, at en stor del af den tidligere uhindrede vind forsvinder. Sejlene blafrer, båden taber fart og går næsten i stå. I mindre omfang sker det samme ved sejlads gennem en vindmølleparks læside selv langt fra møllerne.

Vindmøller tapper en stor del af vindens bevægelsesenergi og reducerer dermed vindens hastighed og ændrer vejr og miljø i læområdet op til godt 100 km fra en havvindmøllepark. Dvs. også ind over danske kystområder- især de vestvendte.

Teoretisk omdannes maksimalt 16/27 dvs. 59 % af vindens bevægelsesenergi til mekanisk energi. Moderne vindmøller er tæt på dette tal, så de kan ikke blive ret meget mere effektive.

Tapper man f.eks. 55% af energien i den luftmængde, der strømmer gennem et areal, der bestryges af en mølles vinger med en hastighed på 5 m/sek., vil hastigheden bag møllen teoretisk falde til 3,8 m/sek. Står der flere møller efter hinanden, tabes der endnu mere hastighed.

For enkeltstående mindre vindmøller betyder dette ikke så meget. Men bygning af rigtig mange, meget store og meget høje havvindmøller (op til næsten Eiffeltårnshøjde (300 m) i vindmølleparker med op til 100 eller flere møller må medføre problemer.

Selv fjerntliggende beboede kystområder vil da kunne blive læzoner.

Vi har gentagne gange adspurgt Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) om dets viden herom ved forskellige vindstyrker. Vi ville vurdere, hvor meget de store nye havvindmølleparker kunne ændre det lokale vejr, klima og miljø og dermed påvirke den regionale flora og fauna, herunder mennesker, der bor eller opholder sig i disse områder. DMI har aldrig svaret på vore henvendelser. Sikkert fordi det er et følsomt politisk emne i et land, der satser på at gøre vindkraft til sin hovedleverandør i den nationale elforsyning.

Vi finder det uforståeligt, at så store og dyre projekter har kunnet igangsættes, uden at konsekvenserne af at tappe den danske vind for en stor del xaf dens bevægelsesenergi er undersøgt og debatteret.

Det er ironisk, at ødelæggelse af dele af den danske natur eventuelt kan ske ved etablering af en såkaldt bæredygtig vind-elforsyning! Må vi bede om politisk interesse for denne problemstilling!

Søren og Ib

Der er ikke ret mange vindmøller i den østlige del af Sjælland. Screenshot fra Vindinfo.dk
Der er ikke ret mange vindmøller i den østlige del af Sjælland. Screenshot fra Vindinfo.dk
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: