Annonce:
Annonce:

Vild debat om vejrudsigt

Norges stats-meteorolog har optrådt som vært på en vejrudsigt for en fiktiv augustdag i 2050. Det provokerer ganske mange af hans landsmænd

Norges stats-meteorolog Kristian Gislefoss kan melde om hedebølger og skovbrandsfare i en fiktiv vejrudsigt for en augustdag i 2050. Vejrudsigten er lavet af NRK og Meteorologisk Institutt. Foto: NRK
Norges stats-meteorolog Kristian Gislefoss kan melde om hedebølger og skovbrandsfare i en fiktiv vejrudsigt for en augustdag i 2050. Vejrudsigten er lavet af NRK og Meteorologisk Institutt. Foto: NRK
Annonce:
Følg nationen!

- Den er fiffig, den der.

- Ti dage frem i tiden er vejrudsigten usikker. Men 30 år frem i tiden er vældig sikker.

- Mærkeligt.

Religion og klima handler om angst og penge
Sådan skriver Kurt F. i en af de 968 kommentarer, der er skrevet på det norske svar på DR, NRK's, Facebook-profil om en vejrudsigt for en sensommerdag i 2050. Og Kurt er langtfra den eneste, der synes, at vejrudsigten - der er lavet af NRK og Norges Meteorologisk institutt og indeholder hedebølger og advarsler om skovbrande - er dybt kritisabel:

Vejrudsigten er realistisk

Klimaprognoser er en omfattende proces, og vi bruger flere forskellige modeller til at give det mest nøjagtige billede af fremtidens klima.

For at lave en klimaprognose for 2050 skal vi kombinere det globale og det lokale billede. Så kan vi sige noget om globale ændringer, men også vejrudviklingen i for eksempel Bergen. Denne viden giver os det bedst mulige beslutningsgrundlag for tilpasning til fremtidens klima.

Enkelt forklaret kombineres to metoder for at nedskalere de globale klimamodeller til norske forhold. Den første bruger regionale klimamodeller, der ligner dem, vi bruger til vejrudsigter. Den anden metode er baseret på historiske vejrdata, om hvordan klimaet i forskellige dele af Norge har været og er.

Metoderne supplerer hinanden og giver et godt billede af, hvilken slags klima vi kan forvente forskellige steder i Norge.

På baggrund af dette skabte klimavidenskabsmand Hans Olav Hygen og meteorolog Kristian Gislefoss et scenario for, hvordan vejrforholdene i slutningen af ​​august kunne se ud i 2050.

Vi kan ikke sige, om der vil være tørke eller regn den uge om tredive år. Men vi ved meget baseret på statistikken. Landskabet vil ikke ændre sig, Dovre vil ikke være faldet.

Fremskrivningerne fortæller os, at vi kan forvente en generel temperaturstigning på mellem 2 og 3 grader.

Selv i dag oplever vi vedvarende højtryk, der forårsager tørke og voldsom regn, der fører til overfladevand og oversvømmelser. Baseret på denne viden skabte vi et scenario, der viser nogle af de ekstremer, vi kan forvente.

Ikke alle ekstremer sker sandsynligvis på samme tid, men vejrudsigten er realistisk.

FN's klimapanel bruger forskellige scenarier for det fremtidige klima. Alle disse viser øgede temperaturer frem mod 2050, og forskellen mellem dem er mindre end naturlig variation og usikkerhed.

I årtierne efter 2050 er der imidlertid betydelige forskelle mellem de forskellige scenarier.

Kilde: MET.no

- NRK er ude og skræmme små børn og ukritiske sjæles nattesøvn.

- De kan jo ikke engang spå om vejret de næste ti dage, skriver Nils S., og Roger F. svinger sig lidt højere op i sin kommentar:

- Religion og klima har to ligheder. At skræmme og tjene penge.

Annonce:

Klimaændringer betyder noget for hver enkelt
Nationen! har fået lov til at vise billedet af vejrudsigten, der har sat gang i klima-debatten, som Meteorologisk Institutt faktisk var forberedt på:

- Det har skabt lidt debat, og det var vi forberedt på.

- Meteorologisk Institutt synes, det er rigtigt og vigtigt at informere om trends og klimaudvikling i tillæg til de daglige vejrmeldinger.

 - Vi ønsker at få budskabet - at klimaændringer også fører til ændringer i vejret, som hver enkelt oplever - frem, skriver instituttet til nationen! og understreger, at vejrmeldingen IKKE er en vejrmelding:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: