Ville starte dagpenge-oprør: Mit udseende står i vejen

Jeg kan mærke, at kommentarerne omkring hvordan man som syg ser ud, påvirker mig rigtig meget, skriver Helene A, der håber, at andre nu vil fortsætte kampen for at få ændret dagpenge-reglerne, så man kan få sygedagpenge, så længe man er syg

Helene A har stress, depression og belastningsreaktion, og bliver meget påvirket når folk siger 'du ser slet ikek syg ud'.
Helene A har stress, depression og belastningsreaktion, og bliver meget påvirket når folk siger 'du ser slet ikek syg ud'.

- Mit opråb til den danske befolkning forleden dag omkring sygedagpengeloven, var et opråb om at denne lov er umenneskelig.

Så mange positive meldinger - tak
- Jeg har fået SÅ mange positive tilbagemeldinger omkring, at det er et vigtigt emne at tage op til debat - og til at vi står sammen og laver et opråb til politikerne.

- Afstemningen/meningsmålingen som Ekstra Bladet lavede, bekræfter mig iøvrigt, at der er en bred enighed i, at denne lov skal ændres.

 

Sådan skriver Helene A, der sidste onsdag åbent og ærligt fortalte om sin stress-sygemelding, sin depression og efterfølgende belastningsreaktion i et indlæg til nationen!

Se også: Jeg er syg og så er det ikke rimeligt at sætte mig på kontanthjælp

Helene tekst blev flittigt kommenteret, delt og liket, og de fleste gav hende ret i, at to års sygedagpenge ikke altid er nok - faktisk stemte 41.000 læsere som du kan se ovenfor, og flertallet sagde, at man burde kunne modtage sygedagpenge, indtil man var blevet rask.
Og Helene ville gerne have brugt den opbakning til at gå videre med sagen, men nu skriver hun, at hun desværre ikke har kræfterne til at stille op. Og som hun skriver 'Jeg kan lige så godt være ærlig at sige hvorfor':

Men kommentarer om mit udseende påvirker mig
- Jeg har set på lidt af kommentarerne fra forleden dag - både på nationen! og på Facebook - og jeg kan mærke, at kommentarerne omkring hvordan man som syg ser ud, påvirker mig rigtig meget.

- Det påvirker mig meget, at nogle skriver at jeg ikke ser syg ud - for hvordan ser en syg ud?

- Jeg troede, at dagens Danmark var mere oplyst i forhold til at psykisk sygdom er en psykisk lidelse som man ikke umiddelbar kan se på folk......

.- Det påvirker mig rigtig meget, når jeg de sidste 2 år, har gået på kanten mellem livet og døden - og endda har fået en hjerneskade af min belastningsreaktion, som har svækket mine kognitive evner.....

- En hjerneskade, som jeg dagligt kæmper med, og som jeg ved at jeg aldrig bliver helt rask fra. 

11 ting jeg ikke kan mere
En hjerneskade som bl.a. har medført:

- at min hukommelse er meget svækket,

- at jeg kan ikke selv administrere min kalender - det hjælper min far mig med, for ellers kan jeg ikke huske aftaler,

- at jeg er ikke i stand til selv at finde mit tøj frem - det hjælper min kæreste eller mor mig med ( vil sige min kæreste er blevet ret god til det),

- at jeg kan ikke følge med i en film, fordi jeg kan ikke huske hvem personerne er efter ganske kort tid ( ja, min kæreste siger at jeg virkelig kan ødelægge en film fordi jeg spørger hele tiden,

- at jeg kan ikke huske at tage min daglige medicin, hvis ikke at pillerne ligger fremme på køkkenbordet,

- at jeg kan højst holde til meget korte besøg,

- at jeg sover minimum 10-12 timer om natten og igen meget af dagen ,fordi jeg ikke har samme energiniveau som før min hjerneskade,

- at jeg er meget langsom til alt, hvad jeg gør - meget langsommere end før jeg fik min hjerneskade,

- at jeg skal altid have min mor med ved møder med fagfolk, fordi jeg kan ikke huske hvad der bliver sagt,

- at jeg ikke kan overskue ret mange ting, alt skal planlægges i mindste detalje for at jeg kan overskue det,

- at jeg ofte ligger flere dage i sengen hvis jeg overskrider min egne grænser for, hvor meget jeg kan holde til.

Beskeder lagres ikke i min hjerne
- Min hjerneskade gør bl.a. at når jeg får en besked/oplysning fra et andet menneske, så lagres det ikke i min hjerne.

- Et normaltfungerende menneske har ca 6-7- sekunder til at lægge den nye information ind i hjernen - det har jeg ikke - min hjerneskade gør at informationerne ikke lagres.....

- Jeg skriver dette, da jeg kan forstå på nogle af kommentarerne, at der er en stor uvidenhed i forhold til hvordan en psykisk syg person ser ud.

- Jeg vil derfor gerne fastslå, at en psykisk syg person sagtens kan se velsorigneget ud.

- Jeg vil som psykisk syg, lige så gerne som ikke syge personer, gå i bad og have tøj på som jeg føler mig tilpas i, have makeup på mv......

Jeg vægter at se velsoigneret ud
- Før jeg blev syg varede det ikke længe for mig at blive gjort klar om morgenen inden jeg skulle på arbejde - nu, varer det mig rigtig lang tid ( flere timer) fordi mit funktionsniveau/tempo er betydelig nedsat......

- Men jeg vægter som person, at jeg er velsorigneget, så derfor vælger jeg fortsat at gå i bad, have matchende tøj på og lægge makeup.

- Jeg møder en del uvidenhed i kommentarerne om at psykisk syge ikke kan se velsorigneget ud - det kan vi altså godt!

- Vi der er psykisk syge kan også - lige som raske mennesker- smile på billeder og smile når der ikke er kamera.

- Vi der er psykisk syge har vores sygdom inde i kroppen - derfor er den usynlig for Jer der er raske.

- Jeg har været tilknyttet psykiatrisk sygehus i halvandet år, hvor vi alle, der var patienter der, var lige så forskellige, som man er ude i det danske samfund.

Vi psykisk sige er ligeså forskellige som resten
- Hermed mener jeg, at vi mødte op til behandlingerne med hver vores personlighed og forskelligheder - nogle af kvinderne bar makeup, mens andre kom usminkede, nogle havde høje stiletter på, mens andre bar flade sko.

- Vi der er psykisk syge, er ligesom resten af befolkningen - forskellige - man ser altså ikke ud på en bestemt måde fordi man er psykisk syg!

- Jeg blev syg af stress, depression, belastningsreaktion - som desværre også har forårsaget en hjerneskade, fordi jeg ALT for længe blev ved med at prøve at være stærk på en MEGET usund arbejdsplads.....

- Det tager tid for mig at blive bedre fungerende - en hjerneskade kan desværre ikke lige opereres væk, så jeg hurtig kan komme på arbejdsmarkedet igen.

- Der er ikke noget jeg hellere vil end at komme hurtigt tilbage til mit liv.

Og jeg kæmper hver dag for at træne min hjerne
- Jeg kæmper hver dag for at træne min hjerne til at kan blive bedre fungerende - går i behandling ( som jeg selv betaler) for at jeg kan få det bare lidt bedre, så jeg kan arbejde igen.

- Jeg er ked af, at mit opråb pludselig kommer til også at indbefatte gætterier om hvordan jeg som person ser ud og gætterier om hvilke vaner jeg har!

- Det er ikke fair.

- Jeg har kæmpet som sygemeldt i 2 år med ikke at være rask nok til at kan klare mig selv/bo alene - det vil sige, at jeg måtte flytte hjem til mine forældre i over halvandet år, og herefter flytte hjem igen i mit eget hus, da min kæreste flyttede ind til mig, fordi jeg ikke kan bo alene.

Se også: Kontanthjælpsmodtagere i titusindvis går ned med stress

Mit opråb var tænkt som en hjælp til alle
- Et halvt år før jeg blev sygemeldt flyttede jeg hjem til mine forældre fordi jeg var kørt så langt ned med stress på min frygtelige arbejdsplads, at jeg ikke kunne andet end at passe mit arbejde lige indtil en dag det sagde BANG og min krop og hjerne ikke kunne mere.

- Mit opråb var ment som en hjælp til Jer ALLE derude - et opråb om, at jeg opfordrer til at vi står sammen om at vælte den lov der er på sygedagpengeområdet, for det er ikke rimeligt at man som syg skal sættes ned på kontanthjælps-sats 'blot' fordi man er syg.

- At være syg indbefatter jo alle sygdomme - fysiske som psykiske, og vi alle bliver individuelt ramt på sygedagpengeområdet, hvis vi bliver syge - husk det!

- Vi har hver især vores liv, og pludselig en dag så kan sygdom ramme os alle og sætte os udenfor arbejdslivet for en stund.

Min søde sagsbehandler er underlagt loven 
- Denne stund varierer selvfølgelig alt afhængig af hvor syg man er og derfor mener jeg også, at sygedagpengene skal afpasses til at hver enkelte borger får sygedagpenge så længe at man er syg og er i behandling......

- Jeg har den sødeste sagsbehandler ved kommunen som er underlagt loven - lad os nu stå sammen Danmark, og få lavet den lov om, så alle Jer, der i fremtiden får brug for et sikkerhedsnet, også bliver grebet.

- Mit budskab er, at det ikke kan passe, at fordi man er syg for en stund gennem sit arbejdsliv, at man så skal på kontanthjælpssats og med stor risiko komme til at miste alt hvad man har opbygget.

Man kan ikke bare tage sig sammen
- Jeg kan også udfra nogle af kommentarerne konstatere, at der er en stor uvidenhed omkring hvad stress, depression og belastningsreaktion er....

- Jeg er desværre ramt af alle tre, og for kort at forklare hvad det vil sige, så mister man langsomt mere og mere og mere af sig selv og sit overskud, mister sine evner til at klare opgaver, føler sig handlingslammet, er frygtelig træt, mister lysten til livet, mister evnen til at tænke klart, mister evnen til at klare udfordringer, mister evnen til at koncentrere sig, føler håbløshed, isolerer sig fra omverdenen, hukommelsen svækkes - kort sagt, så mister man sine menneskelige ressourcer OG lysten til livet er meget lille - man tænker ofte på døden/selvmord.....

- Det vil sige, at når nogen af kommentarerne peger på, at man 'bare' skal tage sig sammen eller 'bare' skal sælge huset, så kan jeg konstatere, at det er meget uvidende mennesker, der tænker sådan om denne lidelse, som jeg og en del andre danskere har...

Det er sygdommen - at man er udbrændt
- Det er netop sygdommene karakter, at man netop er så udbrændt, at man ikke har de samme menneskelige ressourcer mere, som man havde da man var rask.

- Handlinger, som man før gjorde i ren rutine - som f.eks. at starte vaskemaskinen, handle, lave mad - ja, sågar at læse et brev - alle disse eksempler bliver fuldstændig uoverskuelige og man får det måske slet ikke gjort - og hvis man gør så kan det tage flere timer....

- Så NEJ, et sygt menneske har ikke det samme menneskelige overskud til 'bare' at flytte - og hvem siger, at man lige pludselig kan få huset solgt - i dagens Danmark kan det tage år!

- Ligeledes har den syge heller ikke det mentale overskud til pludselig at skulle miste alt hvad man har arbejdet hårdt for at opnå!

- Jeg er ked af at jeg må trække mig fra debatten nu - men jeg har ikke overskuddet på grund af min sygdom til at tage den længere.

- Jeg håber, at jeg har sat en lovændring på vej ved at sætte fokus herpå - men det kommer an på om Danmark er klar til at gribe bolden, og hvor de mennesker der har overskuddet, vil sparke den helt i mål, slutter Helene, men hvad mener du?

Forstår du godt at psykisk syge bliver kede af det, når folk siger 'du ser jo ikke syg ud'?
Og har du en ide til et sygedagpengesystem, der kan rumme folk, så længe de er syge? 

 

1 af 2 
2 af 2 Helene A har stress, depression og belastningsreaktion, og bliver meget påvirket når folk siger 'du ser slet ikek syg ud'.
652 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere