Vindmøllerekord: Sku' betale for at komme af med strøm

I søndags satte danske vindmøller rekord, og producerede 30 procent mere el, end danskerne kunne aftage. Men det kan koste penge at sende strøm til f.ex. Sverige

Negative priser er et incitament til at undlade at producere, så elnettet ikke bliver overbelastet, skriver Energinet. Artkivfoto: Ernst Van Norde
Negative priser er et incitament til at undlade at producere, så elnettet ikke bliver overbelastet, skriver Energinet. Artkivfoto: Ernst Van Norde
Følg nationen!

- Strøm handles på de nordiske og europæiske elmarkeder, og ligesom andre produkter, så stiger og falder prisen alt efter udbud og efterspørgsel.

- Derfor flyder strøm konstant over grænser, og priserne ændrer sig time for time, alt efter hvor strømmen bliver produceret og hvor meget forbrugerne vil betale.

Negative priser i tre timer
- Det er rigtigt godt - for når der er rigeligt i ét land, så kan det sælges og gøre nytte andre steder.

- Et grænseoverskridende elmarked er vigtigt i den grønne omstilling, hvor meget mere strøm kommer, som vinden blæser, og solen skinner.

- I nogle få af årets 8760 timer kan produktionen være så stor, at der er negative priser – dvs., at fortsætter producenter med at producere og sende ud på nettet, så koster det penge at komme af med strømmen.

- Sådan tre timer var der søndag.

Ny rekord: Vindmøller leverede mere strøm end forbruget
Sådan indleder Energinets pressechef Jesper Rasmussen et svar på et spørgsmål, nationen! sendte i går, da man meldte ud at danske vindmøller satte en vild rekord søndag.

Hvad tjente vi?
Flere nationen!-debattører skrev nemlig kommentarer om at overskudsstrøm var dyr at slippe af med - og Hans W ringede ind og bad om at nationen! skaffede svar på spørgsmålet:

- Hvor mange kilo eller giga eller megawatt fik Danmark solgt i søndags og til hvilken pris?

Og det kan Energinet næste svare på:

- Danske producenter handlede og eksporterede i løbet af søndagens 24 timer (eksport til Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige) i alt 72.054 MW.

- Prisen afhænger af, hvornår på døgnet, strømmen er handlet (udbud/efterspørgsel i den enkelte time), skriver pressechefen, der også har sendt et screenshot med priserne.

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind