Annonce:
Annonce:

Voldsom debat: Minkavlere klar igen

Minkforbuddet blev indført i november sidste år af regeringen på grund af frygt for corona hos mink og deraf følgende mutationer af virus. I dag skal medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg diskutere om minkerhvervet skal have lov til at gå i gang igen

Mink-avl har skabt debat i Danmark i mange år. For ti år siden smed aktivister fra Dyrenes Alliance tøjet, for at sætte fokus på de grusomheder, der finder sted i pelsindustrien. Arkivfoto: Anthon Unger
Mink-avl har skabt debat i Danmark i mange år. For ti år siden smed aktivister fra Dyrenes Alliance tøjet, for at sætte fokus på de grusomheder, der finder sted i pelsindustrien. Arkivfoto: Anthon Unger
Annonce:
Følg nationen!

- Det svineri skal aldrig have lov til at starte op igen.

Sådan skriver John C. i en af de mest populære (82 likes) af de 284 kommentarer, der på ganske kort tid er skrevet på TV Midtvests Facebook-profil om det møde på Christiansborg i dag, der handler om minkavlernes mulighed for at sætte dyr i burene igen.

I den politiske aftale om et forbud mod minkavl i Danmark står der nemlig klart og tydeligt, at det er midlertidigt og varer frem til nytår.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Sku' aldrig være slået ihjel
Men aftalen kan forlænges til og med 2022, og i Midt- og Vestjylland, hvor de fleste af de cirka 1000 nedlukkede minkfarme ligger, er der mange, der vil have minkavlen tilbage:

- Selvfølgelig skal de starte op igen.

Annonce:

- De skulle aldrig ha' været slået ihjel, skriver Jan T. og Kim A. - der har fået 99 likes - skriver:

- Selvfølgelig skal de det.

- Der er ingen 'smitterisiko' og det er vist den undskyldning regeringen håber, kan holde dem ude af rigsretten.

Flere vil starte op
Formanden i Danske Mink, Louise Simonsen, siger i dag til Ritzau, at hun ikke er klar over, hvor mange minkavlere, der står klar til at starte op, hvis politikerne giver grønt lys til det.

- Vi har haft flere udmeldinger fra avlere, som gerne vil starte op. Men tallet finder ikke nogen ro, før vi ved, hvad vi ser frem imod.

- Så noget politisk velvilje og opbakning og så en afklaring, og så skal jeg med glæde kunne fortælle det et par timer efter, siger Louise Simonsen, men hvad siger du? Og kan du huske, den voldsomme debat om minkavl, der fik læsere til at sende nøgenbilleder til nationen!?

Nøgen pels-protest breder sig til Sverige

Læsere mod pels: De sidste nøgenfotos

Nøgne læsere protesterer mod pels

Vi skylder minkavlerne

Venstre:

- Vi skylder i den grad minkavlerne et svar. De er gået rundt i uvished længe nu. Der er minkavl andre steder i verden, hvor det ikke er gået galt.

- Derfor er det stærkt kritisk, at regeringen ikke har spurgt SSI om, hvordan man kan have minkavl i Danmark. De har ikke søgt muligheder eller løsninger, siger ordfører for mink hos Venstre, Thomas Danielsen.

SF:

- Ideelt set så vi gerne, at man vedtog, at forbuddet var permanent. Og dermed give avlerne en klar besked om, at det mest fornuftige ville være at finde noget andet at lave.

- Lige nu bliver de holdt i en venteposition.

- Men når der ikke er flertal for en permanent nedlukning, så er det mest fornuftige at fastholde det midlertidige forbud, siger SFs fødevareordfører Carl Valentin.

Konservative:

- Jeg forstår ikke, hvorfor ministeren pludseligt har skabt tvivl om, hvorvidt der kan være minkavl fra 2022. Covid-19 er ikke længere en kritisk sygdom og situationen er en helt anden, end den var.

- Nu må ministeren træffe en beslutning. Enten tillader han minkavl, eller også må han forbyde det sammen med støttepartierne, siger De Konservatives fødevareordfører, Per Larsen og fortsætter:

Enhedslisten:

- Det her en politisk sag, hvor der er to gode argumenter.

- Vi er både imod minkavl af dyreetiske grunde og af sundhedsmæssige grunde, siger Enhedslistens fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen.

Kilde: Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: