45 af 50 republikanere stemmer imod rigsret mod Trump

Stort flertal af republikanske senatorer stemte for at erklære rigsret mod Donald Trump forfatningsstridigt

Demokraterne kan få svært ved at få dømt tidligere præsident Donald Trump i den rigsretssag, der begynder i USA's Senat i den uge, der begynder 8. februar.

I hvert fald hvis den afstemning, der fandt sted i Senatet tirsdag aften dansk tid, kan tages som et fingerpeg.

Her stemte 45 af de 50 republikanske senatorer for et forslag om at droppe rigsretssagen, fordi den ifølge deres opfattelse strider mod USA's forfatning, idet Trump allerede har forladt præsidentposten.

Resolutionen, der var fremsat af den konservative senator Rand Paul, havde dog 55 stemmer imod sig og blev ikke vedtaget.

Alle 50 demokrater i Senatet stemte imod resolutionen. De fem republikanere, der brød med partidisciplinen, er blandt andre Mitt Romney og Susan Collins, der begge regnes som moderate.

Når rigsretssagen mod Trump indledes om cirka to uger, skal der to tredjedeles flertal - altså 67 stemmer - til at dømme Trump i Senatet.

Trump opildnede ifølge mange sine støtter forud for de uhyggelige scener i Washington 6. januar., og det er hovedårsagen til, at et flertal i Kongressen har ønsket ham stillet for en rigsret.

Ikke flertal for dom
Det betyder, at 17 republikanske senatorer skal stille sig på Demokraternes side og stemme imod Trump.

Afstemningen tirsdag aften tyder dog på, at der ikke er flertal for at dømme ham, skriver New York Times.

Hvis Trump mod forventning kendes skyldig, risikerer han at blive frataget muligheden for igen at stille op som kandidat til et føderalt embede.

Samtlige 100 medlemmer af Senatet blev tirsdag aften dansk tid taget i ed. Under rigsretssagen fungerer de som både dommere og nævningeting, skriver nyhedsbureauet dpa.

Donald Trump er den eneste præsident i USA's historie, der to gange er blevet stillet for en rigsret.

Den første rigsretssag endte med hans frifindelse i februar 2020. Sagen handlede om, hvorvidt han havde misbrugt sin magt til at presse Ukraine til at indlede en efterforskning af Hunter Biden. Han er søn af Trumps politiske rival og nuværende præsident, Joe Biden.

Senatet har modtaget anklageskrift i rigsretssag mod Trump

Rigsretssag mod Donald Trump udsættes: Begynder i februar

Datoen er sat: Rigsretssag mod Trump starter mandag

Trump er - uanset udfaldet af rigsretssagen - reduceret på flere måder. Præsidentperioden er ovre, og 'The Donalds' talerør på sociale medier, herunder Twitter, indskrænket.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind