Københavnerbørn får køer - på storskærm

Der er ikke en kokasse i sigte, når københavnerbørn og deres forældre i dag kan blive dus med køerne via storskærm

Københavnerne strømmede til torvehallerne, hvor man kunne se køerne komme på græs via storskærm klokken 12. (Foto: Arla)
Københavnerne strømmede til torvehallerne, hvor man kunne se køerne komme på græs via storskærm klokken 12. (Foto: Arla)

Der er ingen risiko for, at aromaen fra latte-dampene bliver forstyrret af lugten af dyr og.. det, der kommer ud af dyr, når Arla i dag har indbudt Københavnske forældre og børn til at se øko-køer til at blive sluppet på græs for første gang i år: Det foregår nemlig via storskærm i Københavns nyopførte torvehaller.

Igennem de seneste fire år har Økologisk Landsforening og en række økologiske mejerier afholdt årlig Økodag, hvor børn og forældre kan besøge udvalgte gårde og se køerne hoppe fjantede rundt, når de for første gang bliver sluppet på græs.

I København markeres eventet nu af Arla og Torvehallerne med en 'Økofest', hvor forældrene kan nippe til økologiske produkter mens børnene bliver underholdt af Ramasjangs Jacob Riising og ser køerne blive sluppet løs på storskærmen. Der er dog også opstillet to rigtige køer og to kalve, som de fremmødte kan klappe.

Læs:

Økologiske varer bliver der solgt stadig mere af på verdensplan. (Foto: Colourbox) Fødevarer Økologien vokser stærkt verden over

De ansvarlige for Torvehallerne anslår, at omkring 2500 mennesker er mødt op til arrangementet, hvor køerne her til middag blev sluppet fri. Det er et forsøg på at gøre københavnerne mere fortrolige med det økologiske landbrug, siger Arla:

- Vi synes, det er paradoksalt, at de fleste øko-brugere er i København, samtidig med at det er dem, der er længst væk fra produktionen. Vi har forsøgt at lave et urbant arrangement, som vi tror, københavneren vil synes er sjovt. Men selvfølgelig, hele cluet til det her arrangement er køerne, som har stået inde i stalden og skraber, for at komme ud på græs første gang, og det er klart, at hele den oplevelse kan vi ikke lave - så skulle vi køre køerne herinde i nogle mørke containere, så det næstbedste må vel være, at vi laver det på storskærm. Og det virker som om, folk synes det er rigtig fedt, siger Jesper Jæger fra Arla, der har været med til at planlægge eventen, til ekstrabladet.dk.

Men ville det ikke være en ide, at Københavnerne i stedet simpelthen tog ud på gårdene?

- Vi har faktisk et tog, der kørte klokken 8 i morges, med 600 københavnere, der er taget ud til den gård, som vi live-transmitterer fra. Så vi gør også noget for at få københavnerne ud på gårdene. Og det er selvfølgelig den helt rigtige oplevelse, hvor man kommer helt tæt på koen og får alle sanserne med. Vi har også to køer og to kalve herinde på pladsen, som man kan klappe, og de er meget attraktive kan jeg godt fortælle, siger Jesper Jæger.

Men helt ærligt - er det ikke lidt paradoksalt, at københavnernes måde at komme tæt på øko og natur er at gøre det via en storskærm i Torvehallerne, i stedet for at tage derud?

- Jeg tror oprigtig talt, at hvis københavnerne havde det inden for rækkevidde, så ville de gerne gøre det. Vi har jo også gårde på Sjælland, som man kan besøge i dag, og fra vores gård i Kirke Hyllinge har vi hørt, at der er 6000-7000 mennesker ude. Så det er ikke fordi, at københavnerne er tunge i røven og ikke vil, men det er måske lidt lettere at tage ind til Israels plads, hvor man måske alligevel skulle ind i Torvehallerne og købe noget lækkert, siger Jesper Jæger til ekstrabladet.dk.

1 af 2 Uden for hovedstaden har flere økologiske landbrug åbnet dørene for børn og voksne, som gerne vil se de balstyriske køer komme på græs. (Foto: Arla)
2 af 2 Københavnerne strømmede til torvehallerne, hvor man kunne se køerne komme på græs via storskærm klokken 12. (Foto: Arla)
0 kommentarer
Vis kommentarer