Banker: Fingrene væk fra cheflønningerne

Politikerne har reguleret bankchefers løn rigeligt, mener Finansrådet, som forklarer stigninger med efterslæb

Politikerne skal ikke blande sig i bankchefernes lønninger.

Sådan lyder meldingen fra bankernes brancheorganisation, Finansrådet, nu da regeringen ifølge Socialdemokraternes erhvervsordfører vil granske bankbossernes lønninger.

- Jeg synes, man skal passe meget på med politisk at gå ind og blande sig i, hvordan ejerne aflønner deres ledelse. Det må være op til ejerne at afgøre, siger Jørgen Horwitz, direktør i Finansrådet.

Han påpeger, at der i forbindelse med Bankpakke II blev sat lovrammer for bankdirektørernes bonusordninger, hvilket man ikke ser andre steder i dansk erhvervsliv.

- Jeg synes allerede, man er gået for langt i de reguleringer, man har lavet på bonusdelen, og jeg mener ikke, det er gavnligt, siger direktøren.

Debatten om bankbossernes løn kommer, efter en optælling fra Ritzau har vist, at cheferne i 20 danske banker har hentet en lønstigning på 16 procent fra 2010 til 2011.

I samme periode her bankerne halveret deres evne til at forrente egenkapitalen, ligesom de bankansatte i de kommende to år må nøjes med lønstigninger på en procent om året.

Ifølge Jørgen Horwitz er der dog en naturlig forklaring på udviklingen.

- Hvis du sammenligner med andre erhverv, er bankdirektørers løn relativt lav, mens de bankansattes er relativt høj, siger Finansrådets direktør.

Han henviser til beregninger fra Berlingske Nyhedsmagasin fra 2010, som ifølge direktøren viser, at bankbossernes løn kun er halvt så stor som i øvrige sektorer, når man korrigerer for virksomhedernes størrelser.

Omvendt ligger lønnen hos bankansatte uden ledelsesansvar ifølge Finansrådet 33 procent over ansattes i andre brancher.

- Lønnen skal være konkurrencedygtig, pointerer Jørgen Horwitz.

- Jeg kan godt forstå, hvis folk sætter spørgsmålstegn ved signalværdien, men det afgørende er, hvad der giver mening forretningsmæssigt, tilføjer han.