Danske journalister tilbageholdt i Rusland

Efterretningstjenesten holdt to journalister og en fotograf fra Ekstra Bladet tilbage i timevis

En søndag eftermiddag dukkede to civilklædte mænd op ud af ingenting, da vi i en ensom, sibirsk landsby i udkanten af minebyen Leninsk-Kuznetskij fik en snak med en lokal minearbejder. En, efter danske forhold, bizar forestilling gik i gang.

Da Ekstra Bladet var i Rusland for at lave research på DONGs kulleverandør SUEK, blev vi tilbageholdt af, hvad der med al sandsynlighed var den russiske efterretningstjeneste FSB. FSB er afløseren for KGB - sovjettidens berygtede hemmelige politi og efterretningsvæsen.

Intimiderede
Den ene mand fremviste politi-id med prøjsisk klingende efternavn, den anden identificerede sig slet ikke – i Rusland er det et tegn på, at der er tale om FSB, fortæller lokale kilder. De målrettede herrer beordrede os til at følge efter deres hvide Lada til en afsidesliggende, slidt betonbygning i Leninsk-Kuznetskij.

Her overtog deres overordnede, en garvet skikkelse, som ligeledes undlod at præsentere sig med navn eller rang, intimideringen af de udenlandske journalister. Vi blev bænket i et lokale med linoleumsbeklædt gulv, som ligner ethvert andet russisk tekøkken.

Afhørt
Igen og igen forlangte agenterne og deres kvindelige, gebrokkent engelsktalende hjælper at se vores pas og de særlige visa og akkrediteringer, som det bureaukratiske og mistroiske russiske styre kræver af indrejsende journalister.

Ikke en finger var der at sætte på vores papirer, og selv i Rusland er der tilsyneladende en grænse for, hvor offensivt man går til værks, når der er tale om journalister fra udlandet.

Vores lokale chauffør, Sasja, derimod, en harmløs og lidt forhutlet ældre mand, han fik den helt store tur og blev afhørt om vores gøren og laden siden vores ankomst til Sibirien. Agenterne var dog allerede helt klar over, præcis hvor vi havde været, og hvornår vi havde været der, viste det sig ...

’Bare til te’
Da en repræsentant for den danske ambassade i Moskva ringede for at få en forklaring på vores tilbageholdelse, lød den iskolde forklaring fra den højestrangerende skikkelse - før han afbrød samtalen - at vi bare var inviteret til en kop te og var der helt frivilligt.

Og te fik vi da rigtigt nok også. Men til vores spørgsmål, om vi så kunne rejse os og gå, svarede skikkelsen blot med et afvisende smil.

Efter to timer blev te-seancen afbrudt. Og de formodede FSB-agenter viste sig ikke at være helt uden humor. ’I er altid velkomne til at komme forbi til en kop te,’ forsikrede førerhunden, før vi blev vist ud af bygningen.

Viceguvernøren stod bag
Men den gangsteragtige chikane var ikke slut. Få dage efter blev vi foran SUEKs kulmine Komsomolets mistænkt for at være terrorister og tvunget til at lade os registrere og fotografere. Og efter tilbageholdelsen havde vi en konstant fornemmelse af at blive overvåget.

Efter vores hjemkomst har vi fra en velinformeret russisk kilde fået oplyst, at FSB handlede på ordre fra viceguvernøren i den sibirske provins Kemerovo, Andrej Malakhov.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere