Grækenland stemmer ja til spareplan

Et flertal af det græske parlaments 300 medlemmer har vedtaget første del af den spareplan, der skal sikre det kriseramte land yderligere internationale lån

Under voldsomme proteser i Athen har det græske parlament med 155 stememr for og 138 stemmer imod vedtaget en spareplan der vil udløse et blodbad på de offentlige udgifter.
Under voldsomme proteser i Athen har det græske parlament med 155 stememr for og 138 stemmer imod vedtaget en spareplan der vil udløse et blodbad på de offentlige udgifter.

Grækenlands premierminister George Papandreu har sikret nok stemmer til at vedtage den første del af den genopretningsplan der skal forhindre græsk statsbankerot.

Planen blev vedtaget onsdag eftermiddag, og er i medierne blevet døbt finansiel D-dag for Grækenland.

Planen blev vedtaget med 155 ja-stemmer mod 138 nej-stemmer.

Dermed er Papandreu på vej mod vedtagelsen af lovgivning der skal sikre 78 milliarder euro - 585 milliarder kroner - i besparelser og privatiseringer.

Læs: Flertal: Smid Grækenland ud af EU

De omfattende besparelser er et krav for at det kriseramte og gældsplagede Grækenland kan få yderligere lån.

Afstemningen kommer efter to døgns uroligheder, hvor demonstranter bl.a. er blevet beskudt med tåregas.

Næste skridt er, at det græske parlaments formand erklærer lovforslaget som vedtaget. Derefter vil parlamentet og regeringen vedtage de konkrete lovforslag, der skal sikre de omfattende besparelser.

Læs: Al flytrafik til og fra Athen er stoppet

Med afstemningerne på blokken kan finansminister Evangelos Venizelos den 3. juli på EU's finansministermøde tage skridt til at få udbetalt den femte portion af de i alt 825 mia. kroners genopretningslån der sidste år blev vedtaget.

Der har frem til sidste øjeblik været bekymring for, om parlamentet ville acceptere de voldsomme besparelser.

Grækenland er på randen af statsbankerot, og hvis økonomien kollapser er det en voldsom trussel mod euroen.

Læs:Græske strejker rammer danske turister

Premierminister George Papandreou har kæmpet for at få gennemført spareplanen samtidig med, at der på europæisk plan har været voldsomme forhandlinger for at få de europæiske lande med på redningsplanen.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har embedsmænd fra det tyske finansministerium i dag holdt møder med banker og forsikringsselskaber i Berlin for at skaffe penge til redningsplanen.

I Grækenland har premierminister Papandreou kaldt det 'en patriotisk pligt' at stemme for lovforslaget. Det har ikke været let at sikre stemmer til det upopulære forslag fra regeringspartiernes medlemmer og fra oppositionen.

Blandt besparelserne og nedskæringerne der nu er vedtaget er også en dramatisk lønnedgang for parlamentarikerne selv.

Opdateres...

0 kommentarer
Vis kommentarer