Sahl-Madsen kritiserer Winds mediepause

Forskere har ytringspligt, siger forskningsministeren. Marlene Winds mediepause er forkert

Blæsten om professor Marlene Wind fortsætter.

Forskningsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) siger nu, at det er uhensigtsmæssigt, når EU-forskeren sammen med Københavns Universitet har besluttet at holde en pause fra den offentlige debat.

-Jeg finder det grundlæggende forkert, at en forsker holder pause fra medierne med sin forskningsformidling.

- Det er et led i at være forsker, at man bidrager med sin viden. Vi har brug for, at de ytrer sig, siger Charlotte Sahl-Madsen til Ritzau.

Hun henviser til, at Danmark årligt investerer 20 milliarder kroner i offentlig forskning, og at den viden forskerne tilvejebringer, naturligvis skal komme samfundet til gavn.

- Det sker blandt andet ved, at vi som samfund løbende kan trække på forskernes viden. Derfor har forskerne nærmest ytringspligt, siger hun.

Men det er vigtigt, at forskerne gør sig klart, hvilken funktion de har, når de for eksempel deltager i en nyhedsudsendelse.

Samme overvejelse bør journalister gøre sig.

- Da Marlene Wind i en nyhedsudsendelse talte om "den indre svinehund", ville det have været journalistisk kløgtigt at spørge, om det var faglig kommentar eller en personlig, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Marlenes Winds kritik af regeringens nye grænsepolitik blev i sidste uge stærkt kritiseret af blandt andre integrationsminister Søren Pind (V) og formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard.

Få dage senere meddelte institutleder på Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen, at Marlene Wind sammen med universitet havde besluttet at holde en mediepause.

0 kommentarer
Vis kommentarer