Prins udvandrer

Margrethes halvfætter vred over årtiers latterliggørelse - nu skal Waldemar sælge golf-rejser til stenrige tyskere

Følg Nyheder
Waldemar af Schaumburg-Lippe, prins og dronningens halvfætter, forlader Danmark.

Efter 24 år som Amalienborg-familiens sorte får har den 60-årige mand opgivet at få den anerkendelse, hans royale baggrund ellers kunne give anledning til. Som den første kongelige i umindelige tider vælger han at vende Danmark ryggen.

Prins Waldemar har sagt sin ydmyge lejlighed på Nygaardsvej på Østerbro i København op.

Og er i stedet flyttet til Hamburg i Tyskland.

Hans tanke er i fremtiden at ernære sig som turistguide for og sælger af golf-rejser til stenrige tyskere.

Samtidig vil han fra den nye arbejdsplads - ejet og drevet af en ungdomsven- forsøge at få danskere med på rejser til Østtyskland og især Tjekkiet, hvor han som busguide vil vise dem bl.a. det slot, Nachrod, han på tiende år kæmper en måske udsigtsløs kamp for at overtage fra den tjekkiske stat, der overtog værdier til nu hundreder af millioner kroner efter 2. Verdenskrig.

- Jeg kommer ikke til at savne Danmark. Kun min datter. Om jeg er dernede, eller om jeg er hér, så er der næppe nogen forskel på de følelser, Amalienborg nærer for mig. Ha! HA! Nej, jeg kommer ikke til at savne Danmark, siger prinsen til Ekstra Bladet.

Fri for Danmark
I det nye liv er arme Waldemar helt fri for alt, han hidtil er forfulgt af:

Latterliggørelse efter sine skilsmisseproblemer og 'Hun fik da sex til jul'.

Latterliggørelse efter sine forsøg på at opnå den anerkendelse, kusine Margrethe vredtantet nægter ham.

Latterliggørelse i forsøget på at skaffe herlighederne i Tjekkiet tilbage.

Lejligheden på Nygaardsvej er tømt.

Folkeregistret har fået besked.

Telefonen er nedtaget.

Prins Waldemar er blevet tysk bosat - sådan som han var det, da kongefamilien efter krigen hentede ham og en dengang lige så sølle, krigshærget bror ud af ragnarok, blot for senere at lade dem forsvinde tilbage i slægtskabets germanske skygger - og endelig for i 70'erne og 80'erne at lade manden fremstå som en notorisk fjollerik, ingen kunne tage alvorligt.

Hvad han heller ikke gjorde alverden for at dementere.

Vægter-jobbet
- Det, jeg nu skal lave i det bureau, der har ansat mig og givet mig firmabil og skaffet mig lejlighed i Hamburg, er salg til rige tyskere og andre, som vil på golf-rejser. Det er et firma, der lejer f.eks. Royal Scottish Rail og kører op gennem Storbritannien til golf-steder. Eller rejser med luksus-kryds-togt-liner, der sender folk til Caribien, Sydamerika eller Sydafrika i samme ærinde. Hver rejse koster op til 25.000 Mark (100.000 kroner, red.), så selv føler jeg, at nu er jeg på vej. Men det skub, jeg fik i vinter, har virket, siger prins Waldemar.

Det skub, han omtaler, var ansættelse i vægterfirmaet Vagt og Sikring i Høje Taastrup ved København.

Efter at Ekstra Bladet forsigtigt havde omtalt prinsens ti-årige, gensidige kærlighed til bistandskontoret, tilsat fotografier af hans juledage, hvor selv fristaden Christiania mente at måtte give et bidrag, tilbød chefen for Vagt og Sikring Benny Arno Jørgensen at gi' den royale mand en chance, hvor han kunne møde mennesker af andet end blåt blod eller svært læselige tanker nede omkring bydelenes pose-behængte bænke.

I fire måneder har prins Waldemar siden jobbet med at efterse, om tyveknægte eller andre var i gang på steder, hvor de ikke skulle findes.

Siden han langt tilbage i forrige århundrede forlod et job som hof-fotograf, havde han intet haft at bestille.

Nidvise om Henrik
- Det var et hårdt arbejde, sikkert også et halvfarligt arbejde, og da jeg forleden sagde op for nu at emi-grere til Tyskland, var det uden knubbede ord eller vrangvilje, at vi forlod hinanden, siger prinsen.

I dag er han bosat i Hamburg - i en lejlighed fremskaffet af barndomsvennens firma.

Senere regner han med at få at noget endnu bedre.

En firmabil med tyske nummerplader stod i går parkeret ved Rådhuspladsen.

Men ved siden af ansættelsen har prinsen fået frit tøjr til f.eks. at 'lokke' danskere med på golf-rejserne sammen med luksus-bureauets tyske stamkunder.

En busrejse til oktober er blandt tilbuddene. Den går til golfbaner ved Rostock og videre ned over Nachrod til Karlsheim ved Prag. I præcis Nachrod ligger de to slotte, Waldemar slås for. Dem vil han vise golf-spillerne - og med eller uden køller håber han på deres medvirken til et videre slagsmål.

- Jeg skal lære at spille golf. Det bliver jeg nødt til, siger prinsen, som Danmark lærte at grine ad. Og måske også med.

- Det er en spændende udfordring, jeg nu har fået. Det er alt det, jeg ikke har haft, siger han.

Prins Waldemar af Schaumburg-Lippe har ikke haft tid til at sende familien på Amalienborg en adresseændring fra Nygaardsvej, hvor han var medlem af det sociale boligbyggeris bestyrelse.

Da han ved juletid fyldte 60, var der ingen hilsen fra kusinen, men da andre beboere, uden Waldemars medvirken, istemte nidviser om bl.a. prins Henrik, var jublen i ejendommen total.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?