Sort røg - hvid røg: Sådan vælges den nye pave

"Habemus Papam" - vi har en pave. Sådan er kirkens ritual, når der skal findes en ny pave

* Konklaven er den valghandling, der fører til valget af en ny pave. Den finder sted i Det Sikstinske Kapel i Vatikanet. De omkring 120 kardinaler fra forskellige dele af verden kommer til Rom for at deltage og være med til at vælge pavens efterfølger.

* Det er dog kun kardinaler under 80 år, der har stemmeret.

* Kardinalerne viser sig ikke under konklaven, før den nye pave er blevet valgt. De vil holde deres valgmøder i Det Sikstinske Kapel og sove i Casa Santa Marta hotellet inde i Vatikanet.

* Den hidtil længste konklave varede næsten tre år fra 1268 til 1271. Men flere andre konklaver har kun varet en dag.

* Bortset fra den første dag, hvor der kun holdes en afstemning, vil kardinalerne holde to daglige afstemninger, indtil en kardinal har et flertal på to tredjedele af stemmerne plus en.

* Kardinalerne afgiver deres stemmer på kort, hvorpå der er skrevet "Eligo in Summum Pontificem" (Jeg vælger som øverste pave). Stemmesedlerne bliver lagt i et kæmpestort guldbæger.

* Hvis det nødvendige flertal ikke kommer i hus ved en afstemning, bliver valgkortene puttet i en ovn sammen med et kemikalie, der producerer sort røg.

* Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der producerer hvid røg.

* Røgen sendes ud af en skorsten i Det Sikstinske Kapel, så verden kan følge med i, hvordan det går med afstemningerne. Katolikker flokkes på Peterspladsen for at observere røgen.

* Når konklaven har valgt en pave, træder den mest fremtrædende kardinal ud på balkonen på Peterspladsen og meddeler på latin: "Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam" (Jeg meddeler til jer en stor glæde. Vi har en pave).

* Den ny pave træder derefter frem for at velsigne mængden på Peterspladsen. Få dage efter holder den nye pave en messe, der symboliserer begyndelsen på hans regeringstid.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere