Christiania raser over cykelsti

I morgen er det sidste chance for Christiania, der desperat prøver at overtale Københavns Kommune til at standse en ny cykelsti gennem fristaden

Ny cykelsti gennem Christiania forventes at være færdig 1. juni. Christianitterne er rasende. (foto: Thomas Wilmann)
Ny cykelsti gennem Christiania forventes at være færdig 1. juni. Christianitterne er rasende. (foto: Thomas Wilmann)

Christiania er for rigtig mange mennesker et fristed med fred og ro, og hvor der er plads til alle, eller er det? For selv om man skulle tro, at den bilfrie bydel var glad for miljøvenlige cyklister, så er en cykelsti hvert fald ikke velkommen.

Det slår Hulda Mader fra kontaktgruppen på Christiania helt fast overfor Ekstra Bladet.

Om nogle måneder kan omkring 7000 cyklister i København nemlig efter planen køre gennem Christiania på en ny cykelrute mellem Amager og Indre By København.

Siden Københavns Kommune i 2008 besluttede at få bygget en cykelsti samt cykelbro gennem fristaden har Christianitterne prøvet at råbe politikerne op om deres utilfredshed.

- Vi har prøvet at få nogen til at lytte til os, men politikerne har været døve. De vil ikke engang komme ud og se på forholdene, fortæller Hulda Mader fra kontaktgruppen på Christiania.

Christianitternes sidste håb
Det er dog lykkes fristaden at få Morten Kabell, Borgmester for Miljø- og Teknikforvaltningen, til møde i morgen.

Det er netop sidste chance for christianitterne til at få et ord indført, for onsdag 9. april starter kommunen på at rive et gammelt brændeskur ned og lave betonfæstninger ved Dyssen, som bliver det første spadestik til at få bygget cykelstien, der forventes at være færdig i slutningen af juni 2014.

Morten Kabell (EL) var den eneste i sin tid, som stemte imod lovforslaget. Alligevel blev 'Christianiacykelstien' besluttet med flertal fra politikere i borgerrepræsentationen. Morten Kabell er dog tilfreds med den løsning, der nu kommer.

- Det lander på en måde, så ruten bliver etableret, men man ikke laver yderligere arbejde inde på Christiania, siger han til Politiken.

Hulda Mader håber, at politikerne alligevel ombestemmer sig i sidste øjeblik under mødet i morgen.

Ifølge hende er det grundlæggende problem nemlig, at cykelstien skal gå gennem en smal sti på tre meter, hvor der dagligt går en masse mennesker, børn og heste.

- Hvorfor skal det være hér?, spørger hun sig selv og fortsætter,

- Cyklister kommer måske to minutter hurtigere frem. Men man laver jo heller ikke cykelmotorvej gennem Tivoli, fordi det vil være hurtigere, påpeger hun.

Børn kan blive kørt ned
- Er I imod cyklister, siden de ikke må køre gennem staden?

- Nej slet ikke. Det er bare ikke relevant, at de kører gennem her.

- Hvorfor ikke? Det er jo bare cykler?

- Folk har travlt, når de cykler. Nogle gange må man springe for livet.

- Hvad forventer I af mødet, der er vel ikke mere at gøre, så hvorfor ikke samarbejde med kommunen?

- Vi stopper ikke med at gøre opmærksom på, at det er en rigtig dårlig idé. Vi gider ikke samarbejde, for vi har ikke lyst til en gennemgående cykelsti, fortæller Hulda Mader.

- Hvorfor er det idéen SÅ dårlig?

- Vi forstår ikke, hvorfor det er en god idé. Vi har ikke lyst til en gennemgående cykelsti, så folk kan komme hurtigere på arbejde.

- Det er jo ikke fordi, at det bliver en hyggelig rute. Det bliver en cykelmotorvej, hvor folk drøner fra A til B, så vi andre kan risikere at springe for livet.

Hun forklarer, at mange netop er bange for, at cyklister får kørt børnehavebørnene fra Sølyst ned.

- Det kan ende helt galt. Vi vil holde kommunen ansvarlig for, hvis børn bliver kørt ned, forsikrer Hulde Mader.

- Ruten ligger jo ikke lige i centrum af Christiania, kan man ikke bare gå udenom eller lave hegn om ruten?

- Nej den er kun tre meter bred, så det er der ikke plads til.

0 kommentarer
Vis kommentarer