Udviklingshæmmet må ikke se sin farmor for kommunen

Odense Kommune har forbudt udviklingshæmmet dreng at se sin farmor - familien mener, at kommunen tager drengen som gidsel, fordi de har klaget

Ekstra Bladet mødte André Ljungberg (i midten) da han var på besøg hos sin far (th) og farmor (tv) i marts måned. Kommunen har skrevet farmoren ud af samværsplanen, efter de har flyttet ham til en ny døgninstitution. Hvis de to familiemedlemmer skal se hinanden, så skal det ske, når André har samvær med sin far (Foto: Ole Frederiksen)
Ekstra Bladet mødte André Ljungberg (i midten) da han var på besøg hos sin far (th) og farmor (tv) i marts måned. Kommunen har skrevet farmoren ud af samværsplanen, efter de har flyttet ham til en ny døgninstitution. Hvis de to familiemedlemmer skal se hinanden, så skal det ske, når André har samvær med sin far (Foto: Ole Frederiksen)

Siden André Ljungberg, 16, var lille, har han været frivilligt anbragt hos en plejefamilie, fordi han var en for stor udfordring for sine forældre.

Han har dog bibeholdt et kærligt forhold til sin familie, især sin farmor Marianne Ljungberg. I begyndelsen af januar ændrede den udviklingshæmmede drengs trygge verdensbillede.

Se også: 16-årige André er ikke klog nok til at få hjælp af Børns Vilkår

Odense Kommune flyttede André fra plejefamilien gennem 13 år til en døgninstitution for udviklingshæmmede. Årsagen til flytningen var, at kommunen ikke længere ville give 30 aflastningstimer til plejefamilien, de havde brug for i de perioder, hvor plejemoren var alene med André.

Tvangsflytningen fik den biologiske familie til at protestere. Kort efter blev de også ramt af kommunens beslutninger.

- Kommunen har skåret farmoren helt ud af samværsplanen på hans nye institution, fortæller Rene Ljungberg, der er far til André.

Forkasteligt
André har jævnligt besøgt farmoren gennem hele hans liv, og de to har et tæt forhold. Derfor forarger beslutningen Rene Ljungberg:

- Jeg synes, Odense Kommunes beslutning er forkastelig. Jeg forstår ikke, hvorfor de opfører sig som formyndere i den her situation, for André er jo frivilligt anbragt.

Se også: Anklage: Børns Vilkår hjælper kun normale børn

Kommunen vurderer ifølge Rene Ljungberg, at Andre vil blive stresset, hvis han ser sin farmor, nu hvor han samtidigt er blevet flyttet. Men den vurdering køber Rene Ljungberg ikke.

- Andre har hver måned besøgt sin farmor, da han boede hos plejefamilien, og de er tæt knyttet sammen.

- Som planen er i dag, har de to har kun fået uge 29 af kommunen, hvor de skal holde sommerferie sammen, som de plejer.

Farmor: Det gør ondt
Ekstra Bladet har mødt André og talt med flere personer omkring ham. Alle bekræfter det varme forhold, der eksisterer mellem André og farmoren.

Derfor er Marianne Ljungberg, farmor til André, også meget ked af kommunens afgørelse. Hun opfatter den som et personligt angreb, fordi familien har klaget over kommunens tvangsflytning af André.

- Jeg opfatter det som et personligt angreb. Jeg har et meget tæt forhold til André.

Se også: Minister efter EB-artikler: Nu skal vi finde en løsning

- Derfor er jeg også utilfreds med kommunens afgørelse. Jeg frygter, det kan gøre ham til en mere lukket person.

Andrés far har klaget over tvangsflytningen. Hvis kommunen fastholder beslutningen ved et møde den 22. april, vil han trække sin frivillige anbringelse tilbage og klage til Ankestyrelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer