Astronauter i vild manøvre

Den Internationale Rumstation måtte justere sin bane for at undgå at kollidere med rumaffald, oplyser Nasa

Den første SpaceX-rumkapsel fra ISS var i august på vej tilbage til Jorden. Video: NASA. Redigering: Martin Ekelund

Astronauter på Den Internationale Rumstation (ISS) gennemførte tirsdag en undvigelsesmanøvre for at sikre, at de ikke blev ramt af et stykke rumaffald.

Det oplyser den amerikanske rumfartsadministration Nasa, der i samme ombæring opfordrer til bedre håndtering af objekter i Jordens kredsløb.

Sådan så det ud, da de to astronauter i nat begyndte turen tilbage til jorden. Foto: NASA/Ritzau Scanpix Samfund Live fra rummet: Næste stop Jorden

Faretruende tæt på
Russiske og amerikanske flyveledere samarbejdede om at justere rumstationens bane og flytte længere væk for at undgå kollision.

Rumaffaldet passerede i en afstand af blot 1,4 kilometer fra ISS, oplyser Nasa.

De tre besætningsmedlemmer - to russere og en amerikaner - flyttede over i nærheden af deres rumfartøj 'Soyuz', da operationen gik i gang, således at de var klar til at evakuere, hvis det blev nødvendigt.

Ifølge Nasa var astronauterne i stand til at vende tilbage til deres arbejde efter undvigelsesmanøvren.

Stort problem
'Manøvre 'Burn' er færdig. Astronauterne kan komme ud fra deres sikre tilflugtssted', skrev Nasa-chef Jim Bridenstine umiddelbart efter på Twitter.

Jim Bridenstine mener, at problemet med rumaffald efterhånden er så stort, at den amerikanske Kongres bør afsætte penge til at håndtere problemet.

Ifølge Nasa har Den Internationale Rumstation gennemført 25 undvigelsesmanøvrer mellem 1999 og 2018 hovedsageligt på grund af rumaffald.

Til venstre kan du se den almindelige mus. Til højre kan du se den genmodificerede mus med større muskelmasse. (Lee, S-J / CC BY 1.0) Videnskab & teknik GMO-mus bevarede kæmpemuskler i rummet

Foto: NASA's Lunar Loo Challenge Samfund Stor dusør: Løs gåden om måne-toilet

1 af 2 Rumfærgen tager vilde billeder. Foto: Videnskab.dk
2 af 2 Ifølge Nasa har Den Internationale Rumstation (ISS) gennemført 25 undvigelsesmanøvrer mellem 1999 og 2018 hovedsageligt på grund af rumaffald. (Arkivfoto) - Foto: Handout./Reuters
58 kommentarer
Vis kommentarer