Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Tre baltiske lande sender panserbrydende granater og raketter til Ukraine. Tjekkiet klar med eget bidrag

En amerikansk soldat affyrer en panserbrydende granat af typen Javelin under en militærøvelse i Ungarn i juni 2019. Det er granater af denne type, som de baltiske lande sender til Ukraine. Foto: Lashic Patterson/Ritzau Scanpix
En amerikansk soldat affyrer en panserbrydende granat af typen Javelin under en militærøvelse i Ungarn i juni 2019. Det er granater af denne type, som de baltiske lande sender til Ukraine. Foto: Lashic Patterson/Ritzau Scanpix

De tre baltiske Nato-lande meddeler fredag, at de vil forsyne Ukraine med panserbrydende granater og raketter.

Det baltiske bidrag skal hjælpe Ukraine, som frygter en russisk invasion.

Samtidig oplyser Tjekkiets forsvarsminister, Jana Cernochova, at hun i næste uge vil søge sin regerings godkendelse til at sende artillerigranater til Ukraine.

Det sker samme dag, hvor forhandlinger mellem den amerikanske og russiske udenrigsminister, Anthony Blinken og Sergej Lavrov, er endt uden resultat. Men fortsætte med at tale sammen i næste uge.

Rusland kræver skriftlige garantier for, at Ukraine aldrig bliver medlem af Nato.

Samtidig kræver Rusland, at alle de Nato-lande, som tidligere var en del af den sovjetiske østblok, afmilitariseres.

- I lyset af Ruslands stigende militære pres i og omkring Ukraine, så har de baltiske lande besluttet at besvare Ukraines behov ved at sikre yderligere forsvarsrelateret assistance. Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de tre baltiske lande ifølge AFP.

De tre lande vil sende raketter af typen Javelin og Stinger. Det er våben, der er produceret i USA.

Tre kilder i USA siger fredag til Reuters, at udenrigsministeriet i Washington har clearet, at våbnene kan sendes til Ukraine.

Tjekkiets forsvarsminister siger, at hun har reserveret 152mm artillerigranater fra en liste af våbentyper, som Ukraine har efterspurgt.

- Det vil være en donation. Vi er ved at udrede proceduren, så det kan blive gjort så hurtigt som muligt, siger Cernochova.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste i sidste uge, at Danmark vil afsætte 164 millioner kroner. De skal gå til træning og uddannelse af ukrainske soldater. Han omtalte dog ikke konkret militært udstyr.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind