Biden advarer Putin i Ukraine-strid på topmøde

Hvis Putin vil se gassen flyde gennem Nord Stream 2, skal han ikke invadere Ukraine, lyder det fra USA

Ruslands præsident, Vladimir Putin, befandt sig i feriebyen Sotji, da han tirsdag aften talte med USA's præsident, Joe Biden, via video. Biden har advaret Putin om skrappe sanktioner i tilfælde af
Ruslands præsident, Vladimir Putin, befandt sig i feriebyen Sotji, da han tirsdag aften talte med USA's præsident, Joe Biden, via video. Biden har advaret Putin om skrappe sanktioner i tilfælde af "militær optrapning" ved grænsen til Ukraine, oplyser Det Hvide Hus. Foto: Sputnik/Reuters
Følg Nyheder

USA's præsident, Joe Biden, har på et videotopmøde tirsdag med Ruslands præsident, Vladimir Putin, udtrykt 'dyb bekymring' over, at Rusland har titusinder af soldater ved grænsen til Ukraine.

Biden advarer Putin om, at 'USA og dets allierede vil reagere med kraftige økonomiske og andre tiltag i tilfælde af en militær optrapning'.

Det fremgår af en meddelelse fra Det Hvide Hus efter mødet mellem de to. Det er ikke uddybet, hvilke tiltag der kan blive tale om.

Men unavngivne kilder i Kongressen siger, at USA taler med Tyskland om at stoppe forsyning af gas gennem rørledningen Nord Stream 2, hvis Rusland invaderer Ukraine.

Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, siger på et pressemøde i Det Hvide Hus tirsdag aften dansk tid, at USA taler med den kommende tyske forbundskansler Olaf Scholz' regering.

- Vi har haft intense drøftelser med den tiltrædende tyske regering.

Det siger Sullivan som svar på et spørgsmål om gasrørledningen, der går fra Rusland til Tyskland.

- Gassen flyder endnu ikke gennem Nord Stream 2. Og hvis Putin vil se gassen flyde, skal han ikke invadere Ukraine, tilføjer Sullivan.

På et spørgsmål om, hvorfor Putin skal tage truslen om sanktioner alvorligt denne gang, når det ikke forhindrede Rusland i at annektere Krim-halvøen i 2014, svarer Sullivan:

- Det, vi ikke gjorde i 2014, er vi parate til at gøre nu. Men jeg vil ikke fremlægge detaljerne her og nu.

Ud over gasledningen, der også går gennem dansk farvand, overvejer USA en række andre sanktioner mod blandt andet russiske banker. Det siger kilder.

Tidligere tirsdag sagde Letlands udenrigsminister i et interview, at den russiske regering skal vide, hvad 'den økonomiske pris' vil være, inden landet agerer.

Han tilføjede, at den 11 milliarder dollar dyre gasrørledning til Tyskland bør indgå i det regnestykke.

Omkring en time efter, at Bidens to timer lange samtale med Putin var slut, er han i gang med et videomøde med de vigtigste allierede i Europa - Tysklands Angela Merkel, Frankrigs Emmanuel Macron, Storbritanniens Boris Johnson og Italiens Mario Draghi.

Det er den gruppe af europæiske lande, som Biden havde konsulteret mandag, dagen inden mødet med Putin.

De fem lande har sagt, at de vil holde tæt kontakt for at koordinere deres reaktion på Ruslands militære optrapning ved grænsen til Ukraine.

Biden skal torsdag tale med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, meddeler Det Hvide Hus.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag