Annonce:
Annonce:

Brækkede knogler og omfattende fejl gik forud for kongresstorm

Brudt kommandokæde og tilskadekomne betjente forværrede situationen under kongresstorm, konkluderer rapport

Sådan angreb Trump-støtter Kongressen

Annonce:

Flere betjente i frontlinjen led kemiske forbrændinger, fik hjerneskader og brækkede knogler, da tilhængere af den tidligere præsident Donald Trump stormede kongresbygningen i Washington D.C. den 6. januar.

Det viser Senatets første rapport - og formentlig også den sidste - om angrebet, der kostede fem personer livet, inklusive en betjent.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Rapporten beskriver flere omfattende fejl. Blandt andet fortæller betjente, hvordan der ikke blev lagt en samlet kurs for at forhindre tilhængere i at bryde ind i Kongressen, da kommandosystemet brød sammen.

Kaos
Allerede inden at tilhængerne nåede så langt som til kongresbygningen, var der klare advarsler og tip om, at ekstremister planlagde at storme Kongressen med våben og muligvis ville trænge ind via et tunnelsystem under bygningen.

Men disse advarsler nåede aldrig frem til topledelsen hos politiet. Resultatet af dette blev kaos.

Annonce:

Det lykkedes hundredvis af Trump-tilhængere at mase sig forbi sikkerhedslinjen af betjente, bryde ind i bygningen og afbryde den godkendelse af Joe Biden som præsident, der var i gang.

Rapporten beskriver ifølge AP samme fejl, som blev beskrevet efter angrebet mod USA 11. september 2001, nemlig en manglende evne til at forestille sig at det værste kan ske.

Sidste rapport
Rapporten anbefaler, at der omgående sker ændringer i kongrespolitiets topledelse. Det gælder mere autoritet til ledelsen, bedre planlægningsmuligheder og bedre udstyr til at håndhæve reglerne.

I maj stemte Senatet mod en uafhængig undersøgelse af kongresstormen. Derfor bliver Senatets rapport sandsynligvis også den sidste skrivelse om angrebet.

- Denne rapport er vigtig, da den giver mulighed for at foretage nogle øjeblikkelige forbedringer af sikkerhedssituationen omkring Kongressen, siger den demokratiske senator Gary Peters, der stod i spidsen for forslaget om en uafhængig undersøgelse.

Annonce:

Intet om Trump
- Men det svarer ikke på nogen af de store spørgsmål, som vi er nødt til at beskæftige os med som et land og et demokrati, tilføjer han ifølge AP.

Gary Peters fremhæver blandt andet, at rapporten ikke dykker ikke ned i Trumps mulige rolle ved angrebet, da han kort forinden opfordrede tilhængere til at 'kæmpe som helvede' for at ændre valgresultatet.

Dette spørgsmål stillede den tidligere præsident for en rigsret i februar. Her blev han frikendt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: