Brasiliansk forsker: Hospitaler er blevet til kvælningskamre

Hospitaler i millionbyen Manaus i Brasilien mangler desperat ilt og personale under anden bølge med corona

Hospitalsvæsnet i den brasilianske millionby Manaus midt i Amazonas-regnskoven er ved at kollapse under en anden bølge med coronavirus.

Sådan lyder det torsdag fra Brasiliens sundhedsminister, Eduardo Pazuello, der kalder situationen i byen 'ekstremt alvorlig'.

Byens hospitaler mangler således både ilt og personale, mens antallet af dødsfald er begyndt at stige kraftigt igen.

Samtidig er intensivafdelinger så fyldte, at coronapatienter er nødt til at blive fløjet til andre stater for at få hjælp.

Næsten ingen ilt
Manaus ligger i staten Amazonas i det nordlige Brasilien.

Ifølge delstatsregeringen er hele Amazonas tæt på at løbe tør for ilt til at behandle coronapatienter. Flere medier melder torsdag, at folk i respiratorer i disse dage bliver kvalt af manglen på ilt på statens hospitaler.

Sundhedsminister i Amazonas, Marcellus Campelo, oplyser, at staten har brug for tre gange mere ilt, end den selv kan producere.

- Ilten er løbet tør, og hospitalerne er blevet forvandlet til kvælningskamre, siger forsker Jesem Orellana fra det videnskabelige institut Fiocruz-Amazonia.

På grund af den alvorlige situation har myndighederne bedt om forsyninger fra andre stater.

Kongresmedlem i Amazonas Marcelo Ramos oplyser, at staten også har anmodet USA om at sende et militært transportfly til Manaus med iltbeholdere.

Ny variant
For at gøre ondt værre registrerede Japan for nylig fire tilfælde af en ny variant af coronavirusset i fire personer, der alle var rejst fra Amazonas.

Forskere frygter, at den nye variant kan være årsagen til den voldsomme smittestigning i staten. Det er dog endnu ikke blevet fastlagt.

I alt er næsten 6000 mennesker døde af covid-19 i Amazonas under pandemien. Der bor omkring 3,9 millioner mennesker i staten.

De første to uger i januar er mindst 1979 personer blevet indlagt med coronavirus. Det er næsten lige så mange som de 2128, der blev indlagt i april, da den første bølge med corona var på sit højeste.

Dengang blev myndighederne i Amazons nødt til at grave massegrave og leje kølevogne for at kunne håndtere de mange døde, da hospitalerne ikke længere kunne følge med.

Samfund Briterne i alarmberedskab over endnu en ny coronavariant

En sundhedsarbejder lægger et lagen over en patient, der er død af coronavirus i Texas i december. Foto: Callaghan O''hare/Reuters Nyheder USA registrerer næsten 4500 coronadødsfald på et døgn

Står det til regeringen, skal nedlukningen foreløbig vare indtil vinterferien i uge syv. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Dansk politik Medie: Regeringen vil coronalukke Folketinget igen

1 af 5 En mand trøster sin kone under en demonstration foran hospitalet 28 de Agosto i Manaus. Hospitalet har været nødt til at stoppe med at give ilt til flere intensivpatienter, fordi det er ved at løbe tør. Foto: Bruno Kelly/Reuters
2 af 5 Den brasilianske læge Marcos Fonseca Barbosa tilser sin mor, der er smittet med coronavirus. Han er tvunget til at behandle hende derhjemme, fordi der ikke er plads på Manaus hospitaler. Foto: Michael Dantas/Ritzau Scanpix
3 af 5 En coronapatient bliver begravet på Nossa Senhora Aparecida kirkegården i Manaus 13. januar. Foto: Michael Dantas/Ritzau Scanpix
4 af 5 Et luftfoto fra 30. december viser, hvordan Nossa Senhora Aparecida kirkegården i Manaus har reserveret et helt nyt område til de mange forventede dødsfald på grund af en ny bølge med corona. Foto: Michael Dantas/Ritzau Scanpix
5 af 5 En sundhedsarbejder græder på hospitalet Getulio Vargas i millionbyen Manaus i Brasilien. Foto: Bruno Kelly/Reuters
84 kommentarer
Vis kommentarer