Brasilien skærper klimamål om reduktion af udledninger

Brasilien vil inden 2030 halvere udledning af drivhusgasser, og ulovlig skovhugst skal stoppes inden 2028

Brasiliens regering vil inden 2028 sørge for, at ulovlig afskovning i Amazonas-regnskoven bliver stoppet. Her ses medlemmer af den indfødte Mura-stamme fremvise et område i regnskoven, der er blevet ryddet. (Arkivfoto). Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Brasiliens regering vil inden 2028 sørge for, at ulovlig afskovning i Amazonas-regnskoven bliver stoppet. Her ses medlemmer af den indfødte Mura-stamme fremvise et område i regnskoven, der er blevet ryddet. (Arkivfoto). Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Følg Nyheder

Brasiliens regering, der ofte bliver kritiseret for sin miljøpolitik, vil inden 2030 nedbringe landets udledninger af drivhusgasser med 50 procent.

Det er en skærpelse af landets hidtidige målsætning, der lød på en reduktion på 43 procent i forhold til niveauet i 2005.

- Vi præsenterer et nyt og mere ambitiøst klimamål, meddeler miljøminister Joaquim Leite i en videobesked fra hovedstaden Brasilia til Glasgow, som er vært for FN's klimamøde COP26.

Miljøministeren, der kommer til Glasgow i næste uge, tilføjer, at Brasilien desuden vil bestræbe sig på at være CO2-neutralt inden 2050.

Samtidig lover ministeren, at ulovlig afskovning i Amazonas vil være elimineret inden 2028. Det er to år tidligere end hidtil udmeldt.

Jordens regnskove spiller en afgørende rolle for miljøet og klimaet, fordi de ved at opsuge CO2 fra atmosfæren er med til at modvirke de temperaturstigninger, som drivhusgasser ifølge videnskaben er årsag til.

Forpligtende aftale
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, siger - ligeledes i en besked til deltagerne på topmødet i Skotland - at Brasilien er en 'del af løsningen på at klare den globale udfordring', som klimaforandringer udgør.

- De resultater, vores land opnåede frem til 2020, viser, at vi kan være endnu mere ambitiøse, siger Bolsonaro.

Det skærpede klimamål fra Sydamerikas suverænt største og mest folkerige land glæder USA's særlige klimaudsending, John Kerry.

- Det tilfører afgørende momentum til den globale bevægelse for at bekæmpe klimakrisen. Ser frem til at samarbejde, skriver han i et tweet.

På COP26 i Glasgow ventes den britiske premierminister, Boris Johnson, tirsdag at løfte sløret for en forpligtende aftale indgået af en række lande om at bremse afskovning. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Kinas præsident, Xi Jinping, Jair Bolsonaro og USA's præsident, Joe Biden, er blandt de ledere, som vil forpligte sig til at beskytte skove verden over.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?