Danmarks største OL-håb: Sådan vil jeg slå de andre

Danmarks nok største medaljehåb til dette års Vinter-OL kan slet ikke træne sin sport i Danmark. Alligevel kan hendes mål om den umulige OL-medalje blive virkelighed

Elena Møller Rigas på isen. Foto: Toyota
Elena Møller Rigas på isen. Foto: Toyota

Hun er umanerlig hurtig på et par skøjter.

Faktisk så hurtig, at den 22-årige speed skater Elena Møller Rigas betragtes som Danmarks nok største medaljehåb ved dette års Vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang.

Med en sølvmedalje i bagagen fra kvindernes World Cup-stævne i Calgary i Canada i disciplinen mass start, har hun vist fine takter, inden det går løs til Vinter-OL.

At en ung dansker stiller til start ved OL i speed skating, er bestemt ikke noget, der giver sig selv. Som Elena selv forklarer, så er den største udfordring for hende nemlig, at hun slet ikke kan træne sporten i Danmark.

- Vi ikke har noget is i Danmark, som jeg kan træne på. Derfor må jeg rejse op til 250 dage om året for at kunne træne på en rigtig speed skating bane, der er 400 meter lang og bygget som en atletikbane, forklarer Elena Møller Rigas.

Du kan se Elena Møller Rigas fortælle meget mere om sin træning og mål for Vinter-OL i klippet herunder.

Danmarks største OL-håb: Sådan vil jeg slå de andre

Stort talent
Den unge speed skater har et stort talent, der allerede var tydeligt, da hun begyndte sin karriere på rulleskøjter. Efter en række gode resultater på hjul skiftede hun i 2011 til skøjter, og har siden trænet benhårdt for at nå målet om en deltagelse ved Vinter-OL. En umulig drøm for mange, men for Elena er opskriften simpel:

- Det kræver masser af træning, både fysisk og mentalt. Plus en rigtig dygtig træner, der sørger for, at jeg topper på de rigtige tidspunkter, siger atleten, der træner mellem 10 og 25 timer om ugen i løbet af året.

Og fordi der som nævnt ingen speed skatingbaner er i Danmark, må hun tilbringe over halvdelen af året i udlandet, hvor hun træner og deltager i world cup stævner jorden rundt.

Elena på speed skatingbanen til en tidlig morgentræning. De blå puder langs banderne skal afbløde faldet, hvis skøjeløberne falder. Foto: Privat
Elena på speed skatingbanen til en tidlig morgentræning. De blå puder langs banderne skal afbløde faldet, hvis skøjeløberne falder. Foto: Privat

Stædighed er vejen frem
- Det kan være hårdt med så mange rejsedage, men jeg føler ikke, at jeg går glip af noget. Jeg får så meget igen i form af nye venner fra hele verden, muligheden for at rejse jorden rundt og så elsker jeg at dyrke sporten på højeste niveau, siger Elena, der ved siden af sporten læser på universitet.

Når Elena skal beskrive sig selv med tre ord, falder de prompte: Stædig, viljestærk og glad. Og det er også på baggrund af de egenskaber, at hun er blevet udvalgt til at være en del af Team Toyota, hvilket bl.a. betyder, at de mange lange træningsture til udlandet foregår i en hybridbil fra Toyota.

Det giver hende mulighed for at have alt sit udstyr med i modsætning til, da træningsturene primært foregik med fly og begrænsede hende til at medbringe en enkelt kuffert.

- Man skal have stædighed til at blive ved, når det går skidt og viljestyrke til presse sig selv, når det går godt. Det og så en kæmpe støtte fra min familie og sponsorer, siger Elena.

Elena kører hvert år tusindsvis af km til og fra træning på speed skatingbaner i udlandet. Foto: Toyota
Elena kører hvert år tusindsvis af km til og fra træning på speed skatingbaner i udlandet. Foto: Toyota

Sådan vil jeg slå de andre
Elenas mange timers træning er tilrettelagt, så hun topper under OL. Udover at være i sit livs form, skal vejen til medaljerne også findes via taktik, når hun skal slå de andre på isen.

Hun stiller nemlig op i speed skating i kategorien mass start(massestart), hvor 24 skøjteløbere er på isen samtidigt, og farten når op på omkring 50 km i timen. Løbet minder til Elenas fordel om rulleskøjteløb, og hun kan her løfte lidt af sløret for, hvordan hun vil slå de andre.

- Min træner og jeg har lagt planer for alle de forskellige scenarier, der kan udspille sig under løbet, så jeg ved nøjagtigt, hvad jeg skal gøre, hvis der kommer udbrud eller sker andre ting. Det vil hjælpe mig i forhold til mine konkurrenter, der måske er ikke er lige så godt forberedte, siger hun og afslører endnu en fordel:

- Og så er jeg mellemdistanceløber, hvilket er en ideel skøjteprofil til mass start. Jeg har udholdenhed samt kraften til at spurte med, når det går løs, siger Elena Rigas om disciplinen, hvor løberne både kæmper om point i tre indlagte spurter samt naturligvis om at komme først over målstregen efter i alt 16 omgange.

Husk at se med, når Elena skal på isen den 24. februar.

Artiklen er sponseret af Toyota, der er OL toppartner ved Vinter-OL i Sydkorea